Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους απλώνουν τα «πλοκάμια» τους σε όλη τη Μέση Ανατολή, και πέραν της Συρίας και του Ιράκ άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Αφγανιστάν.

Η παρουσία του ΙΚ στη χώρα επιβεβαιώθηκε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον εκπρόσωπο της Ρωσίας μάλιστα να προειδοποιεί ότι η Κεντρική Ασία και η χώρες της περιοχής είναι ο επόμενος στόχος των τζιχαντιστών.

Την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε η Αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα (UNAMA), η οποία μάλιστα προειδοποίησε ότι θα πολλές μικρότερες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα θα μπορούσαν να ενωθούν κάτω από την ηγεσία των τζιχαντιστών.

«Κατά την εκτίμησή μας, η παρουσία του ΙΚ στην περιοχή είναι ανησυχητική, όχι τόσο σε βαθμό στρατιωτικών δυνατοτήτων, όσο σε επίπεδο προοπτικής ώστε να προσφέρει εναλλακτικό πόλο, ο οποίος θα μπορούσε να συσπειρώσει απομονωμένες ένοπλες ομάδες», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο εκπρόσωπος της UNAMA, όπως μεταδίδει το Associated Press. Ωστόσο, συνέχισε ο ίδιος, το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει εγκαταστήσει στέρεες βάσεις στη χώρα.

Από την πλευρά της οι εκπρόσωποι της Ρωσίας έσπευσαν να εκφράσουν τη βαθιά τους ανησυχία από τις αναφορές ότι η κατάσταση στο βόρειο Αφγανιστάν χειροτερεύει διαρκώς, «σε περιοχές που γειτνιάζουν με χώρες που ήταν πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίας και παραμένουν φίλοι και σύμμαχοί μας».

Αλλά και πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί δραστηριοποίησης του ΙΚ στη χώρα, ωστόσο υπογράμμισε ότι «ο κύριος εχθρός μας παραμένουν οι Ταλιμπάν». Πρόσθεσε ότι, «υπάρχουν ορισμένες ομάδες με πιο ακραίες κατευθύνσεις».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, μαχητές που σχετίζονται με τους Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι διάφορες ομάδες στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν απέκτησαν στενούς δεσμούς με τον αυτοανακηρυχθέντα χαλίφη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκτάτι. Αργότερα, Αφγανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως το ΙΚ άρχισε να στρατολογεί μαχητές από τις δύο χώρες στις τάξεις του.