Ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και πορείας εκπαιδευτικών στο Βελιγράδι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάστασή τους και την κατάσταση στον τομέα της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, μέλη των δύο συνδικάτων εργαζομένων στην εκπαίδευση, όταν έφθασαν έξω από το υπουργείο Παιδείας της Σερβίας περιέλουσαν με νερό τον υπουργό Σρτζαν Βέρμπιτς, ο οποίος πήγε να τους καλέσει για συνομιλίες.

Ο υπουργός επέστρεψε στο κτίριο, προκειμένου να αρχίσουν διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Συνδικάτων Εκπαιδευτικών Ντράγκαν Ματίγιεβιτς και τον αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων στην εκπαίδευση Μίλοραντ Άντιτς.

Ο κ. Ματιγιάσεβιτς απηύθυνε έκκληση για αξιοπρέπεια στους συμμετέχοντες στη διαδήλωση.

Τα μέλη δύο συνδικάτων εκπαιδευτικών, που απεργούν εδώ και τέσσερις μήνες, ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για την κατάσταση στην εκπαίδευση και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων στην εκπαίδευση.

Ζητούν από τον υπουργό Παιδείας Σρτζαν Βέρμπιτς να καταβληθεί το δεύτερο μέρος του μισθού τους για τον Φεβρουάριο, την υπογραφή ειδικής συλλογικής σύμβασης και την υπογραφή συμφωνίας για τον τερματισμό της απεργίας.

Οι διαδηλωτές, κατά την έναρξη της διαδήλωσης, άφησαν στη γραμματεία της Σερβικής Βουλής κουτιά με τα αιτήματά τους προς όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Οι περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας, κρατώντας πανό, με τα συνθήματα: "Είμαι πειραματόζωο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων" και "Βέρμπιτς παράσιτο".

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Συνδικάτων Εκπαιδευτικών Σερβίας Γιάσνα Γιάνκοβιτς δήλωσε ότι η απεργία των εργαζομένων στην εκπαίδευση είναι μία από τις μεγαλύτερης διάρκειας απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα.