Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις προχώρησε ενώπιον της Γερουσίας ο νέος επικεφαλής της Μυστικής  Υπηρεσίας του Αμερικανού Προέδρου Τζόζεφ Κλάνσι.

Στην κατάθεσή του, ο Κλάνσι έκανε λόγο για προβλήματα αλκοολισμού, σε μία κατάθεση που έρχεται έπειτα από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που υπέστη η εικόνα της τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του κοινοβουλευτικής ακρόασης μετά το διορισμό του, στα μέσα του Φεβρουαρίου, ο Τζόζεφ Κλάνσι δέχθηκε τα πυρά πολλών γερουσιαστών που δεν έκρυψαν την οργή τους για το τελευταίο περιστατικό το οποίο αμαύρωσε την εικόνα της υπηρεσίας: δύο πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, την 4η Μαρτίου, προσέκρουσαν με το αυτοκίνητό τους σε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα του Λευκού Οίκου έπειτα από μία βραδιά ξέφρενης μέθης.

Ο νέος διευθυντής, που βρέθηκε αντιμέτωπος με τα μέλη μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, διευκρίνισε ότι έχει αρχίσει έρευνα και ότι στους δύο πράκτορες που υπέπεσαν σε παραπτώματα έχουν ανατεθεί διοικητικά καθήκοντα «χωρίς καμιά αρμοδιότητα» εκτός του Λευκού Οίκου, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα αποταχθούν από το σώμα.

Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του ότι πολλά στελέχη της Υπηρεσίας λόγο του άγχους τους στρέφονται στο αλκοόλ, προκαλώντας «τεράστια ζημιά» στο υπόλοιπο προσωπικό.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις πράξεις, πρέπει να επικρατεί αυτοκυριαρχία, συναίσθηση των ευθυνών. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να βοηθήσουμε εκείνους που στρέφονται προς το αλκοόλ μέσω μηχανισμών προστασίας», πρόσθεσε.

Ο Κλάνσι δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τους παρευρισκόμενους όταν παραδέχθηκε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό πέντε ημέρες αργότερα.

«Το γεγονός ότι αυτή η πληροφορία δεν έφθασε στην κορυφή (της ιεραρχίας) είναι ασυγχώρητο. Θα πάρει χρόνο, όμως πρέπει να οικοδομήσω την εμπιστοσύνη προς την υπηρεσία» αυτή, τόνισε ακόμη.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής, Τζον Κάρτερ, που δήλωσε ότι «νιώθει συντετριμμένος καθώς παρακολουθεί το κατρακύλισμα μέσα σε διάστημα 6 ετών μιας υπηρεσίας θρυλικής για τους Αμερικανούς».