«Σήμερα αισθάνομαι Σαρλί Κουλιμπαλί». Αυτή ήταν η ατάκα που ανήρτησε ο αμφιλεγόμενος γάλλος κωμικός Ντιεντονέ, στη σελίδα του στο Facebook για την οποία καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή, για εγκωμιασμό της τρομοκρατίας.

Ο Ντιεντονέ είχε αναρτήσει το σχόλιο αυτό, το οποίο γρήγορα αφαιρέθηκε, την 11η Ιανουαρίου, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στο Παρίσι από τις οποίες 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Με αυτό τον τρόπο συνέδεσε το σύνθημα υποστήριξης προς τη γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo, έναν από τους στόχους των επιθέσεων, το «Είμαι Σαρλί» (Je Suis Cherlie), με το όνομα του Αμεντί Κουλιμπαλί, ενός από τους τρεις τζιχαντιστές που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις. Ο Κουλιμπαλί σκότωσε τέσσερις Εβραίους σε ένα σουπερμάρκετ και μια δημοτική αστυνομικό.

Παρ' όλα αυτά ο 49χρονος Ντιεντονέ Μ'Μπαλά Μ' Μπαλά, διαβεβαίωσε το δικαστήριο τον προηγούμενο μήνα ότι καταδικάζει «χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς ενδοιασμούς» τις επιθέσεις αυτές.

Η εισαγγελία του Παρισιού είχε ανοίξει έρευνα για «εγκωμιασμό της τρομοκρατίας» στις αρχές του Σεπτεμβρίου, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο όπου ο Ντιεντονέ ειρωνευόταν τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από το Ισλαμικό Κράτος.

Η γαλλική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει επανειλημμένα τον Ντιεντονέ για αντισημιτικές δηλώσεις.