Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες για το Κυπριακό.  Ειδικότερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου, εφόσον επανεκλεγεί ο δεύτερος στις «εκλογές » στα κατεχόμενα.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από διπλωματική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ, σύμφωνα με την οποία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, εξασφάλισε την συγκατάθεση των δύο ηγετών, διασφαλίζοντας από την τουρκική πλευρά την απόσυρση του «Barbaros» από τα κυπριακά ύδατα και μη ανανέωση της τουρκικής Navtex, που λήγει στις 6 Απριλίου, και από την ελληνοκυπριακή πλευρά την αναστολή των ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ με αφετηρία το τρίμηνο «τεχνικό διάλειμμα» της ΕΝΙ μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο κοίτασμα «Αμαθούσα» στο τεμάχιο 9 στο τέλος Μαρτίου.

Επίσης, ο κ.Άιντε οριστικοποίησε τη συμφωνία των δύο πλευρών να συνεχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο όπου σταμάτησαν, δηλαδή, με τη συζήτηση της ατζέντας των θεμάτων όπως αυτή είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.