Σε πανωλεθρία εξελίχθηκαν για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ οι περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, η παράταξη των Εργατικών του ολλανδού υπουργού Οικονομικών, που συγκυβερνά με τους Φιλελεύθερους, χάνει περίπου 7,3% από τη δύναμή της.

Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές είχαν 17,3%, ενώ στις γενικές του 2012 είχαν 24,85%. Ωστόσο, τώρα έχει μειωθεί οριακά στο 10% το ποσοστό των Εργατικών και δεν αποκλείεται πλέον να πάμε σε πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία.

Αυτομάτως οι πρόωρες εκλογές θα σημάνουν αποχώρηση του Ντάισελμπλουμ από το υπουργείο Οικονομικών και από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Την ίδια ώρα, πτώση καταγράφουν και τα ποσοστά των Φιλελεύθερων (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που υποχωρούν στο 15,7% (από 19,6% το 2011 και 26,6% το 2012). Μικρή πτώση και για την ακροδεξιά (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, που χάνει μιάμιση μονάδα (11% από 12,4% το 2011).

Αντιθέτως, ενισχυμένοι κατά περίπου δύο μονάδες έκαστος δείχνουν να βγαίνουν από την κάλπη οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA), οι Σοσιαλιστές (SP που ανήκει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς) και οι φιλελεύθεροι του D66.