Στην παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έως ότου εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία αναμένεται να συμφωνήσουν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αυτό προκύπτει και από τη σημερινή τοποθέτηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην Bundestag όπου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση για την επικείμενη Σύνοδο.

«Δεν μπορούμε και δεν θα άρουμε τις κυρώσεις οι οποίες λήγουν τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο πριν οι όροι της συμφωνίας του Μινσκ εκπληρωθούν. Αυτό θα ήταν σφάλμα», είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ εμφανίζονταν διχασμένες σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν πρέπει να αποφασίσουν άμεσα την παράταση των κυρώσεων, η ισχύς των οποίων εκπνέει τον Ιούλιο.

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να συνεχίσουν την άσκηση πίεσης στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τουσκ, η Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχουν καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία, η οποία συνδέει την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι κυρώσεις θα παραταθούν έως τουλάχιστον το τέλος του 2015, καθώς η συμφωνία του Μινσκ ορίζει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Πάντως η απόφαση για την παράταση των οικονομικών κυρώσεων, η ισχύς των οποίων εκπνέει τον Ιούλιο και αφορούν τους τομείς της ενέργειας, της τραπεζικής και της άμυνας, δεν αναμένεται να ληφθεί τυπικά πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.