Γενοκτονία βλέπει ο ΟΗΕ πίσω από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ κατά της μειονότητας των Γεζίντι. 

Σε έκθεση των Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρουσιάζονται οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι τζιχαντιστές το περασμένο καλοκαίρι όταν και πραγματοποίησαν την προέλασή τους στο Ιράκ

Δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμοί και απαγωγές παιδιών, «κατά πολλών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στο Ιράκ, ορισμένες από τις οποίες έχουν τα χαρακτηριστικά ώστε να συνιστούν γενοκτονία».

«Το εμφανές πλαίσιο των επιθέσεων κατά των Γεζίντι δείχνει την πρόθεση του Ισλαμικού Κράτους να τους αφανίσει ως ομάδα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η έκθεση συντάχθηκε από ερευνητές της Ύπατης Αρμοστείας, οι οποίοι εστάλησαν στην περιοχή και βασίζεται σε καταθέσεις εκατό αυτοπτών μαρτύρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όλες οι ωμότητες που περιγράφονται στην έκθεση συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να στοιχειοθετηθούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι ερευνητές καταγγέλλουν επίσης τις ωμότητες που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και κατά άλλων ομάδων, ανάμεσά τους χριστιανοί, σιίτες Τουρκμένοι, Κούρδοι και άλλοι.