Τις παραμονές των εκλογών ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε σάλο και αντιδράσεις στις ΗΠΑ με την απόφασή του να βρεθεί στη χώρα και αν μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου έπειτα από πρόσκληση της πλειοψηφίας, δηλαδή των Ρεπουμπλικάνων. Τώρα, μία ημέρα μετά τη νίκη του, τείνει και πάλι... χείρα φιλίας προς τον Λευκό Οίκο.

Όπως δήλωσε σήμερα, δεν βλέπει «καμία εναλλακτική από τη συνεργασία» μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας του και πρόσθεσε ότι παρά τις «διαφορές» που υπάρχουν στη σχέση του τον Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαίωσε για την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο. 

«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Είμαστε σύμμαχοι», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, την πρώτη που παραχωρεί σε αμερικανικό μέσο μετά τη νίκη του στις εκλογές.

«Έχουμε διαφορές, όμως τόσα πράγματα μας ενώνουν. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ επικίνδυνη και αποτελεί πρόκληση για όλους μας», εξήγησε.

«Η Αμερική δεν έχει μεγαλύτερο σύμμαχο από το Ισραήλ και το Ισραήλ δεν έχει μεγαλύτερο σύμμαχο από τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Νετανιάχου.

Η ανακοίνωση της νίκης του στις βουλευτικές εκλογές έγινε δεκτή με ψυχρότητα στην Ουάσινγκτον, ενώ χθες ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Νετανιάχου φάνηκε να εγκαταλείπει τη δέσμευσή του να διαπραγματευτεί μια λύση δύο κρατών, αλλά και για τα «διχαστική» ρητορική του απέναντι στους Άραβες Ισραηλινούς.

Παράλληλα στη συνέντευξή του στο NBC, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι είναι ρατσιστής. «Όχι δεν είμαι», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου υπαναχώρησε σε ό,τι αφορά την αντίθεσή του στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.