Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα καθυστερήσει την έκδοση της απόφασης που ανεμένετο σήμερα σχετικά με την βοήθεια που θα προσφέρει στην διαχειρίστρια εταιρία του εργοστασίου της Φουκουσίμα, η οποία καλείται να καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις στους πληγέντες από το πυρηνικό δυστύχημα. Νέα διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη Φουκουσίμα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα αύριο Παρασκευή.

"Θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα περαιτέρω κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου", είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Ναότο Καν μετά τη σημερινή συνάντησή του με τους υπουργούς.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα το σχέδιο βοήθειας προς την TEPCO, το οποίο θα περιελάμβανε την οικονομική ενίσχυση της εταιρίας ώστε να μην πτωχεύσει εξαιτίας των υψηλών αποζημιώσεων που διεκδικούν τα θύματα του πυρηνικού δυστυχήματος.

Σφαγή χιλιάδων ζώων συνέστησε η κυβέρνηση

Παράλληλα, η ιαπωνική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα τη σφαγή χιλιάδων ζώων που εκτρέφονταν εντός της ζώνης αποκλεισμού των 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ζητώντας τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών των κτηνοτροφικών μονάδων.

Χιλιάδες αγρότες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ζώα τους, αγελάδες, άλογα, χοίρους, πουλερικά, όταν κλήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Τουλάχιστον 10.000 αγελάδες αφέθηκαν χωρίς καμιά φροντίδα και μεγάλος μέρος αυτών πέθανε από την πείνα.

Νέα διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη Φουκουσίμα

Νερό διαρρέει από το κέντρο του αντιδραστήρα που εθεωρείτο ότι βρισκόταν πλησιέστερα απ' ό,τι οι άλλοι στη σταθεροποίηση, στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται την κρίση στο σταθμό.

Οι εργάτες στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ο οποίος επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, διοχετεύουν με αντλίες νερό σε τέσσερις αντιδραστήρες με στόχο να κρυώσει το καύσιμο και να διακόψουν με ασφάλεια τη λειτουργία τους ως τον Ιανουάριο.

Αφού όμως επισκευάστηκε ένας μετρητής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στον αντιδραστήρα αριθμός 1, η Tokyo Electric Power Co (Tepco) ανακάλυψε ότι η στάθμη του νερού στο υπό πίεση κέλυφος που περιέχει τις ράβδους ουρανίου (το καύσιμο) έχει πέσει περίπου 5 μέτρα κάτω από το επιθυμητό επίπεδο.

"Πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη διαρροή", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Τζουνίτσι Ματσουμότο, διευθυντής της Tepco.

"Οι ράβδοι του καυσίμου είναι πιθανό να έλιωσαν και να έπεσαν και κατά τη διαδικασία αυτή μπορεί να προκάλεσαν ζημιά στο ίδιο του κέλυφος και να δημιούργησαν μια τρύπα", πρόσθεσε.

Εφόσον η θερμοκρασία της επιφάνειας στο υπό πίεση κέλυφος διατηρείται σταθερή ανάμεσα στους 100 και τους 120 βαθμούς Κελσίου, ο Ματσουμότο δήλωσε πως η προσπάθεια να ψυχρανθεί το λιωμένο καύσιμο ουρανίου με την διοχέτευση νερού με αντλίες έχει αποτέλεσμα και θα συνεχιστεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η εταιρεία θα εξετάσει αν θα αυξήσει ή όχι την ποσότητα του νερού που διοχετεύει ώστε να αντισταθμιστεί η διαρροή και να αυξηθεί η στάθμη του νερού που καλύπτει το καύσιμο, με κίνδυνο να διαρρεύσει από την εγκατάσταση περισσότερο ραδιενεργό νερό.

Σχεδόν 10.400 τόνοι νερού έχουν διοχετευθεί μέχρι στιγμής στον αντιδραστήρα, όμως δεν είναι σαφές πού έχει πάει το νερό που διαρρέει. Η υψηλή ραδιενέργεια καθιστά δύσκολο για τους εργάτες να ελέγξουν το χώρο, δήλωσε ο Ματσουμότο.