Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Μεταφορών ανακοίνωσε ο Μαυρίτσιο Λούπι μιλώντας στη Βουλή της Ιταλίας.

Από τα κύρια στελέχη του κόμματος Νέα Κεντροδεξιά, ο Λούπι απέρριψε τις κατηγορίες που το προσάπτουν σχετικά με τον γιο του. 

«Δεν ζήτησα ποτέ χάρες για τον γιό μου με στόχο να του εξασφαλίσει κάποια θέση εργασίας» είπε χαρακτηριστικά. 

Το μόνο που αναγνώρισε ως ενδεχόμενο λάθος του ήταν το ότι ο γιός του κράτησε ένα πολύτιμο ρολόι το οποίο του είχε προσφερθεί ως δώρο την ημέρα που πήρε το πτυχίο του από ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρίας.

Ο Λούπι ανακοίνωσε την παραίτησή του έπειτα από έρευνα της εισαγγελίας της Φλωρεντίας για διαφθορά στην ανάθεση εργολαβιών του δημοσίου στα πλαίσια της δημιουργίας σιδηροδρομικών δικτύων υψηλής ταχύτητας και αυτοκινητοδρόμων.

Κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, συνεργάσθηκε στενά με το ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου, Έρκολε Ινκάλτσα, που φέρεται να είχε καθοριστικό ρόλο και άμεσα συμφέροντα στην επιλογή των εταιριών που έπρεπε να αναλάβουν την εκτέλεση των δημοσίων έργων.

«Δεν βαρύνομαι από καμία ποινική ευθύνη, έπειτα από δύο χρόνια δικαστικών ερευνών δεν έχω κληθεί να απολογηθώ», δήλωσε ο Λούπι.

Σε ό,τι αφορά τυχόν «πολιτική ευθύνη», υπογράμμισε ότι «χάρη στην διεύθυνση τεχνικών υποδομών του υπουργείου του ενισχύθηκε το βασικής σημασίας σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, στην Ιταλία».

Ο Μαουρίτσιο Λούπι υπογράμμισε επίσης, ότι «αφήνει την θέση του υπουργού κρατώντας ψηλά το κεφάλι» και πως «θεωρεί ότι οι οικογενειακός ρόλος του πατέρα και συζύγου προέχουν αυτή τη στιγμή».