Στις 4 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη νέα συνάντηση, η τρίτη στη σειρά, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Την ημερομηνία της συνάντησης ανακοίνωσε ο κ. Χριστόφιας ύστερα από τη σημερινή συνάντησή του με τον κ. Έρογλου στο πλαίσιο των συνομιλιών για το κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση κατέθεσε την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής αστυνομίας και της κοινής αρχής διερεύνησης και αναμένονται οι τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε να συζητηθούν ορισμένα θέματα πριν από τη συνάντηση με το γενικό γραμματέα, προκειμένου να υπάρξουν εκατέρωθεν διευκρινίσεις θέσεων.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι πρέπει να σταματήσουν οι εικασίες και η κινδυνολογία στο εσωτερικό μέτωπο, εν όψει των εκλογών και απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση για να χαμηλώσουν οι τόνοι. «Όλα τα ζητήματα που υπάρχουν θα εξετασθούν συλλογικά μετά τις βουλευτικές εκλογές», είπε ο κ. Χριστόφιας. Είπε επίσης ότι, πριν από τη συνάντηση της Γενεύης, θα συγκληθεί είτε το Εθνικό Συμβούλιο, είτε το Συμβούλιο των Αρχηγών των κομμάτων, ή και τα δύο.

Εξ άλλου, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και η επικείμενη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν απασχόλησαν τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Ερογλου στη σημερινή συνάντηση.

Η συζήτηση, είπε, διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εργάζονται, ώστε η συνάντηση της Γενεύης να στεφθεί με επιτυχία.

Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου.