«Κύμα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο Όστιν, του Τέξας των ΗΠΑ, η ενέργεια αγνώστων, που τοποθέτησαν ρατσιστικά αυτοκόλλητα με φράσεις όπως «Μόνο για λευκούς» στις βιτρίνες καταστημάτων της πόλης.

Ο δήμος του Όστιν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την πράξη αυτή, που θυμίζει τις πιο σκοτεινές ημέρες του φυλετικού διαχωρισμού στο Νότο των ΗΠΑ.

«Τα αυτοκόλλητα αυτά συνιστούν μια απεχθή επίδειξη άγνοιας» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός δήμαρχος, Στιβ Άντλερ.
Η τοπική εφημερίδα Statesman ανέφερε ότι οι υπάλληλοι έξι καταστημάτων, όταν πήγαν για δουλειά το πρωί της Τετάρτης, βρήκαν στις βιτρίνες τα ρατσιστικά αυτοκόλλητα. Ένα από αυτά, που προφανώς τοποθετήθηκε τη νύχτα, ήταν σε ένα ζαχαροπλαστείο, το Sugar Mama's Bakeshop.

Η Ντόουνα Ντιουκς, μια εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στο κοινοβούλιο του Τέξας, ανήρτησε στη σελίδα της στο Facebook μια φωτογραφία που εικονίζεται τα αυτοκόλλητα, καταγγέλλοντας την ενέργεια αυτή.

Αποκλειστικά για Λευκούς. Πέντε έγχρωμοι πελάτες, το ανώτερο (...) Οι έγχρωμοι υπάλληλοι μπορούν να μπουν από την πόρτα υπηρεσίας.

Τα εξωφρενικά δεν σταματούν εδώ.Οι δράστες προσπάθησαν να δώσουν «επίσημο» χαρακτήρα στην πράξη τους, κοσμώντας τα αυτοκόλλητα με τον θυρεό της πόλης. Σε ένα σημείο γράφουν μάλιστα ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του «Προγράμματος Αποκατάστασης και Διαίρεσης». Φυσικά το πρόγραμμα αυτό δεν υπάρχει, παρα μονο στη φαντασία των αγνώστων.

Ο δήμος υπογράμμισε ότι για τα αυτοκόλλητα δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι των καταστημάτων, ούτε άλλωστε και οι ιδιοκτήτες τους που τα αφαίρεσαν αμέσως μόλις τα εντόπισαν.