Συνεχίζει τις υπεκφυγές ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος λέει «ναι» σε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ωστόσο όπως ισχυρίζεται δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να γίνει κάτι τέτοιο. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR των ΗΠΑ, τόνισε πως «δεν θέλω να υπάρχει μόνο ένα κράτος. Όταν μιλάω για δύο κράτη, αναφέρομαι σε ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος. Δεν έχω αλλάξει στάση».

Θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα διατύπωσε κατά την προεκλογική του εκστρατεία, όπου ο Νετανιάχου είχε τονίσει ότι θα αντιταχθεί στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. 

Κατά τη συνέντευξή του στο NPR διευκρίνισε πως οι δηλώσεις εκείνες αφορούσαν τις «παρούσες συνθήκες» που εμποδίζουν, όπως ισχυρίζεται, την ίδρυση μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης.

Ορισμένα από τα εμπόδια που επικαλέστηκε ο κ. Νετανιάχου είναι «η απόφαση της ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής να υπογράψει μια συνθήκη με τη Χαμάς το 2014 και οι ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή με την άνοδο ενός ριζοσπαστικού Ισλάμ στα εδάφη που εγκαταλείπονται».

Ο ηγέτης του Ισραήλ είπε μάλιστα ότι δεν θεωρεί ότι οι εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνιστούν σημαντικό εμπόδιο για την επίλυση του προβλήματος, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, αλλά και οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι.