Η Συρία, η οποία έχει εισέλθει ήδη στον πέμπτο χρόνο πολέμου και μετρά περισσότερους από 215.000 νεκρούς, συγκλονίστηκε το τελευταίο 24ωρο από σειρά επιθέσεων που προκάλεσαν τον θάνατο περισσοτέρων από εκατό ανθρώπων, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην κεντρική χώρα, περισσότερα από 70 μέλη των δυνάμεων του τακτικού στρατού σκοτώθηκαν σε επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν εξήγησε ότι στόχος των επιθέσεων ήταν σημεία ελέγχου και κυβερνητικές θέσεις στην επαρχία Χάμα, όπου τουλάχιστον 50 μέλη του συριακού στρατού σκοτώθηκαν, καθώς και στη Χομς. Οι επαρχίες αυτές σε μεγάλο βαθμό τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Στις επιθέσεις σκοτώθηκαν επίσης αρκετοί τζιχαντιστές.

"Τους τελευταίους μήνες, το ΙΚ υπέστη ήττες στις επαρχίες Χαλέπι, Ράκα και Χασάκα απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους κούρδους μαχητές και τώρα προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος με στρατιωτικές νίκες επί του πεδίου, παρότι αυτές είναι περιορισμένες", δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Στη Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας, επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της κουρδικής μειονότητας χθες στοίχισε τη ζωή 33 ανθρώπων, ανάμεσά τους πέντε παιδιά και πολλές γυναίκες, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση. Οι Κούρδοι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την παραμονή του Νεβρόζ, της κουρδικής πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου το οποίο εδρεύει στη Βρετανία βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία, βομβιστική επίθεση εναντίον άλλης συγκέντρωσης στην ίδια πόλη προκάλεσε δεκάδες τραυματίες.

Για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες "δεν θα μείνουν ατιμώρητες" σύμφωνα με δήλωση του κούρδου διοικητή των Μονάδων Προστασίας του κουρδικού Λαού (YPG) Τζόαν Ιμπραήμ, δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

 

 

TAGS