Στο τραπέζι των συνομιλιών οι ΥΠΕΞ Κίνας, Ιαπωνίας και Ν. Κορέας

Στο τραπέζι των συνομιλιών οι ΥΠΕΞ Κίνας, Ιαπωνίας και Ν. Κορέας

Τις πρώτες τους συνομιλίες μετά από τρία χρόνια θα έχουν σήμερα στη Σεούλ οι υπουργοί Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Η τριμερής συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στους τρόπους άμβλυνσης περιφερειακών εντάσεων σε σχέση με εδαφικές διαφορές και διπλωματικές διενέξεις. Οι τρεις χώρες συνδέονται με στενούς οικονομικούς δεσμούς αλλά οι σχέσεις τους παραμένουν στιγματισμένες από τη μνήμη των ωμοτήτων των ιαπωνικών αυτοκρατορικών στρατευμάτων στη διάρκεια της μερικής κατοχής της Κίνας (1931-1945) και της Κορεατικής Χερσονήσου (1910-1945).

Οι επανειλημμένες επισκέψεις Ιαπώνων βουλευτών και υπουργών στο βωμό Γιασουκούνι στο Τόκιο, μνημείο πεσόντων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων εγκληματιών πολέμου για το Πεκίνο και τη Σεούλ, σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος, εξοργίζουν την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει οι υπουργοί να μπορέσουν να «κοιτάξουν μπροστά στο μέλλον».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών είχαν συναντηθεί τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2012, για την έκτη ετήσια τριμερή συνάντησή τους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο