Εδώ και ένα χρόνο αντάρτες και κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν απαγάγουν παιδιά και τα χρησιμοποιούν ως στρατιώτες στον εμφύλιο, καταγγέλλει η Unicef.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Έχουμε λάβει αξιόπιστες πληροφορίες και επιβεβαιώσαμε σε ορισμένες περιπτώσεις ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση απήγαγαν τον τελευταίο μήνα εκατοντάδες παιδιά για να τα στρατολογήσουν στις τάξεις τους».
 
«Οι ομάδες μας επί του πεδίου και οι εταίροι μας μιλούν για μεγάλη αύξηση της στρατολόγησης παιδιών τώρα» συμπλήρωσε ο ίδιος

Το Νότιο Σουδάν μαστίζεται από τον Δεκέμβριο του 2013 από εμφύλια σύγκρουση, στην οποία αρχικά πολεμούσαν δυνάμεις του τακτικού στρατού του προέδρου Σάλβα Κιρ εναντίον δυνάμεων πιστών στον αντίπαλό του και πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ. Περίπου είκοσι ένοπλες οργανώσεις και πολιτοφυλακές ενεπλάκησαν στη συνέχεια στη σύγκρουση.

Από την αρχή, οι δύο πλευρές κατηγορούνται για τη βίαιη στρατολόγηση παιδιών.

Η UNICEF εκτιμά ότι περίπου 12.000 παιδιά, κυρίως αγόρια, στρατολογήθηκαν στις τάξεις του στρατού του Νότιου Σουδάν και στις δυνάμεις των ανταρτών και των συμμαχικών πολιτοφυλακών από την αρχή του πολέμου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ διαπραγματεύτηκε πρόσφατα την απελευθέρωση 3.000 παιδιών από τις τάξεις της πολιτοφυλακής της περιοχής Πίμπορ (ανατολική πολιτεία Τζόνγλεϊ) που τελεί υπό τη διοίκηση του ηγέτη των ανταρτών Ντέιβιντ Γιάου Γιάου.