Σάλο προκάλεσε η δήλωση του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην διάρκεια δημόσιας ομιλίας του στην πόλη Ρέτζιο Καλάμπρια, ότι "οι αριστεροί πολιτικοί δεν πλένονται και τόσο". Ο Μπερλουσκόνι, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, στην ομιλία του ενόψει των τοπικών εκλογών της επόμενης Κυριακής, υποστήριξε πως "οι ηγέτες της κεντροαριστεράς, είναι αιωνίως σκυθρωποί. Κατάλαβα, όμως, σε τι οφείλεται: για να έλθουν στην βουλή, πρέπει να ξυριστούν και να πάνε στην τουαλέτα. Ξέρουμε βέβαια, παράλληλα, ότι δεν πλένονται και πολύ, αλλά, όπως και να έχει, για να ξυριστούν, πρέπει να μπούνε στην τουαλέτα. Ανάβουν λοιπόν το φως, και με το που κοιτάζονται στον καθρέφτη, έχουν ήδη χαλάσει το κέφι τους, για όλη την ημέρα".

Στον Ιταλό πρωθυπουργό απάντησε στο ίδιο "μήκος κύματος" ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι. "Μπορεί να νομίζει ότι δεν πλενόμαστε, αλλά εμείς τουλάχιστον δεν νομιμοποιήσαμε αυθαίρετα, δεν απολύσαμε δέκα χιλιάδες καθηγητές, είμαστε κατά της πυρηνικής ενέργειας και δεν φοράμε περούκα", είπε.

Ο επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, που βρίσκεται επίσης στην αντιπολίτευση, σχολίασε ότι "ο Μπερλουσκόνι, πρέπει, πρώτα απ' όλα να ξεπλύνει την συνείδησή του, διότι χρησιμοποιεί τους δημόσιους θεσμούς προς όφελός του, όπως κάνει κάθε άνθρωπος που βαθιά μέσα του είναι βρώμικος".

Τέλος, ο γραμματέας του κεντρώου χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc, Λορέντσο Τσέζα, υπογράμμισε ότι "με τις δηλώσεις του αυτές ο ιταλός πρωθυπουργός θα έπρεπε να επιδιώξει να πάρει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή με ανέκδοτα".