Επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι που κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί οικονομικές πιέσεις για να στρέψει τους πολίτες κατά του καθεστώτος.

Μιλώντας στην βορειοανατολική πόλη Μασχάντ, ο Χαμενέι είπε ότι «εχθροί» επιχειρούν να στρέψουν τους Ιρανούς εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε έπειτα από την επανάσταση και την ανατροπή του Σάχη Ρεζά Παχλεβί το 1979.

Με το πλήθος να φωνάζει «Θάνατος στην Αμερική», ο Χαμενέι, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε ζητήματα του κράτους, πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη διαπραγματεύεται με τις μεγάλες δυνάμεις μόνο σε ό,τι αφορά στην διαμάχη για τα πυρηνικά και όχι για περιφερειακά ζητήματα, προφανώς αναφερόμενος στις συγκρούσεις και την αστάθεια στο Ιράκ, τη Συρία και τον Κόλπο.

Ο Χαμενέι συνέχισε: 

«Φυσικά ναι, θάνατος στην Αμερική, γιατί η Αμερική είναι η αρχική πηγή αυτής της πίεσης. Επιμένουν να ασκούν πίεση στην οικονομία του αγαπητού λαού μας. Ποιός είναι ο στόχος τους; Ο στόχος τους είναι να στρέψουν τον λαό εναντίον του συστήματος».