Η δημοτικότητα των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (PSD) στην Πορτογαλία αυξήθηκε, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και τους εμφανίζει να έχουν πιθανότητες νίκης στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, έναντι των Σοσιαλιστών του Ζοζέ Σόκρατες. Η δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα Diario Economico, δίνει στους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες 39,7%, από 35,3% στην τελευταία δημοσκόπηση, και στους κυβερνώντες Σοσιαλιστές 33,4%, από 36,1%.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, μία νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβερνητική πλειοψηφία με το δεξιό κόμμα CDS, θα μπορούσε να περιορίσει την ανησυχία σχετικά με την ικανότητα της Πορτογαλίας να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το CDS εμφανίζεται να εξασφαλίζει το 9% των ψήφων στη δημοσκόπηση.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η δημοτικότητα της σοσιαλιστικής υπηρεσιακής κυβέρνησης επλήγη μετά την παρουσίαση του σχεδίου διάσωσης την περασμένη εβδομάδα που περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις δαπανών, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και αυξήσεις των φόρων.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρία Marktest στις 9 και 10 Μαϊου σε δείγμα 805 ανθρώπων και με περιθώριο σφάλματος 3,45%.