Καθώς ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος αχνοφαίνεται έπειτα από την απότομη κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης λόγω της ανατροπής Γιανουκόβιτς και τον εμφύλιο στην ανατολική Ουκρανία που ακολούθησε, όλοι κάνουν τις επόμενες κινήσεις τους με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία βρίσκεται εν μέσω ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, κάτι που θα της κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Πέραν των άμεσων σχεδίων, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρα καταστρώνουν τα σχέδια τους  για την επόμενη δεκαετία. Αιχμή του επανεξοπλισμού των ρωσικού στρατού είναι τα τεθωρακισμένα και οι αερομεταφορές, ειδικά το δεύτερο φαίνεται πως παίζει ιδιαίτερο ρόλο στον νέο σχεδιασμό των επιτελών του υπουργείου Άμυνας.

Πρόσφατα έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός πολύ φιλόδοξου σχεδίου, το οποίο εάν ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, ενδεχομένως να αλλάξει τις ισοροπίες ανάμεσα στις στρατιωτικές υπερδυνάμεις του πλανήτη: Πρόκειται για το μεταφορικό αεροσκάφος PAK – TA, η χωρητικότητα του οποίου κυμαίνεται από 80 έως και 200 τόνους, ενώ όπως προκύπτει από τα πρώτα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 2.000 χιλιόμετρα την ώρα και θα έχει ακτίνα δράσης τα 7.000 χιλιόμετρα.

Σκοπός είναι, μέσα στην επόμενη δεκαετία η ρωσική αεροπορία να έχει στη διάθεσή της 80 αεροσκάφη αυτού του τύπου, τα οποία εκτός των άλλων έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εξοπλισμό και προσωπικό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σε οποιοδήποτε έδαφος ανεξάρτητα από τη μορφολογία του.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι με βάση τις προδιαγραφές τους, ένας στόλος αεροσκαφών θα μπορεί να μεταφέρει 400 τεθωρακισμένα, η 900 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μέσα σε διάστημα 7 ωρών οπουδήποτε στον πλανήτη.

«Καθώς η Ρωσία δημιουργεί ένα δίκτυο βάσεων στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024 (την ίδια περίοδο που θα είναι έτοιμα τα πρώτα αεροσκάφη), είναι δεδομένο πως η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει άμεσα τα στρατεύματα της» ανέφερε η ρωσική ιστοσελίδα Expert Online.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην ιστοσελίδα παριστάμενοι στην παρουσίαση του σχεδίου της επιτροπής αμυντικής βιομηχανίας για πρώτη φορά, η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέσω αέρα μία ολόκληρη στρατιά –μεγέθους της δύναμης του ΝΑΤΟ που είχε εισβάλει στο Ιράκ το 2003- οπουδήποτε ανά τον πλανήτη σε μερικές ώρες, γεγονός θα καταστήσει αναγκαία ακόμη και την αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος των ενόπλων δυνάμεων.

Ένα από τα κύρια καθήκοντα των νέων αεροσκαφών είναι να μεταφέρουν την έταιρη μεγάλη καινοτομία της ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας που μόλις πρόσφατα έκανε τα αποκαλυπτήρια της: Πρόκειται για το τεθωρακισμένο T90 Armata, το νέο τανκ που  προορίζεται να αποτελέσει τον βασικό κορμό των μηχανοκίνητων δυνάμεων του ρωσικού στρατού καθώς και τα οχήματα που θα δημιουργηθούν βάση του σχεδίου του.

Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί 20 πρωτότυπα και τα επίσημα αποκαλυπτήρια του αναμένονται στην παρέλαση για τους εορτασμούς της νίκης επί της Ναζιστικής Γερμανίας. Τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν μέσα στα κορυφαία τεθωρακισμένα του τύπου του και αναμένεται να κατασκευαστούν περισσότερες από 2.300 μονάδες