Η Δεξιά (UMP) καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει περί το εν τέταρτον των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Η συμμμαχία UMP-UDI εξασφαλίζει το 29,2% - 32% των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 19,7% - 25% και το Εθνικό Μέτωπο το 24,3%-26,3%.

Το Μέτωπο της Αριστεράς συγκεντρώνει 5,8% - 9,7%, οι διάφορες παρατάξεις της αριστεράς 3,5%-7,7% και οι διάφορες παρατάξεις της δεξιάς 6,6%-7,2%.

Αν και οι δημοσκοπήσεις την έφερναν νικητή κατά τις τελευταίες εβδομάδες, «η άκρα δεξιά δεν είναι η πρώτη πολιτική παράταξη της Γαλλίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και τόνισε:

Καλώ κάθε έναν να υιοθετήσει μία ξεκάθαρη στάση και να ψηφίσει υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου της αριστεράς ή της δεξιάς όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την άκρα δεξιά. Ολοι οι δημοκράτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους.

Ο γάλλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε αξιοπρεπή την εκλογική επίδοση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν από την πλευρά της δήλωσε αντιθέτως ότι με δεδομένο το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς «οφείλει να παραιτηθεί. Το Εθνικό Μέτωπο κατόρθωσε να υπερβεί το ποσοστό που πέτυχε στις ευρωεκλογές».

Για τον Νικολά Σαρκοζί, «η αλλαγή έχει ξεκινήσει και τίποτε δεν θα την σταματήσει. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τοπικό ή εθνικό επίπεδο με την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου», έσπευσε να διευκρινίσει.

«Εάν οι συμπολίτες μας έστρεψαν μαζικά τα νώτα στην αριστερά, αυτό οφείλεται στο ότι αισθάνονται ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν σταματήσει να τους λένε ψέματα», είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

Η εκλογική αναμέτρηση θεωρείται κρας-τεστ για τις προεδρικές εκλογές του 2017.