Ομάδες στρατιωτικών αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων θα εισέλθουν, σήμερα, σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατιωτικού εργοστασίου VMZ – Sopot AD, στην οποία το Σάββατο σημειώθηκε σειρά εκρήξεων, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε μία από τις αποθήκες του μεγαλύτερου εργοστασίου οπλισμού της Βουλγαρίας, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το χωριό Ιγκάνοβο, κοντά στο Πλόβντιβ.

Αμέσως μετά την πρώτη έκρηξη, από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι δεν τραυματίστηκε κανένας και ότι η περιοχή αποκλείστηκε.

Κάτοικοι του χωριού απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, παρ' ότι δεν δόθηκε εντολή για τα εκκένωση της περιοχής.

Στο εργοστάσιο έσπευσαν οι υπουργοί Άμυνας, Νικολάι Νέντσεφ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Γκεόργκι Κόστοφ, ο αρχηγός της αστυνομικής διεύθυνσης του Πλόβντιβ, Πλάμεν Ουζούνοφ και άλλοι αξιωματούχοι και συγκρότησαν ομάδα διαχείρισης της κρίσης. Στην περιοχή μετέβη και ο υπουργός Οικονομίας Μπόζινταρ Λουκάρκσι, καθώς το εργοστάσιο διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας.

Ο περιφερειακός διοικητής του Πλόβντιβ Ρόζαλιν Πέτκοφ δήλωσε, σήμερα, ότι η περιοχή είναι πλέον ασφαλής και ότι οι άνθρωποι που έφυγαν, επέστρεψαν ήδη στις κατοικίες τους.

Για την υπόθεση κατατέθηκε μήνυση κατά αγνώστων δραστών και σήμερα αναμένεται να προσεγγίσουν την περιοχή ομάδες ειδικών για να διαπιστώσουν τα αίτια της έκρηξης. Στην αποθήκη εργάζονται ή έχουν πρόσβαση 800 άνθρωποι, οι οποίοι θα ανακριθούν.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Γκεόργκι Κόστοφ δήλωσε ότι εξερράγησαν πάνω από 1.000 TNT. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τα αίτια της έκρηξης, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν θα σχολιάσουμε, ανέφερε.

«Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστούν όλα τα πιθανά αίτια. Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για σαμποτάζ, αλλά δεν απορρίπτουμε το ενδεχόμενο» σημείωσε ο κ. Κόστοφ, μετά τη χθεσινή σύσκεψη ομάδας διαχείρισης της κρίσης.