Κίεβο και Μόσχα για ακόμη μία φορά ανταλλάσσουν κατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που σποραδικές αψιμαχίες μεταξύ στρατού και αυτονομιστών αυξάνουν τους φόβους για αναζωπύρωση της έντασης. 

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Αντρέι Λισένκο έκανε λόγο για έξι τραυματίες στρατιωτικούς στα ανατολικά, την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ένας άμαχος τραυματίστηκε  από μια οβίδα στο Ντζερτζίνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, που επλήγη χθες.

«Η κατάσταση συνεχίζει να είναι ασταθής πρακτικά» σε όλη την ανατολική Ουκρανία, ενώ «οι αντάρτες χρησιμοποιούν μαζικά πυροβόλα όπλα, όλμους και εκτοξευτές οπλοβομβίδων, αλλά και βαρέα όπλα σποραδικά», υποστήριξε ο Λισένκο. Η ρίψη «πέντε οβίδων (προερχόμενων από τα πυροβόλα) αρμάτων μάχης και δύο του πυροβολικού καταγράφηκαν επίσης» μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, συνέχισε.

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, στην περιοχή Λουγκάνσκ οι αυτονομιστές βομβάρδισαν το χωριό Ορίχοβε με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Γκραντ, όπλα τα οποία θα όφειλαν να είχαν αποσυρθεί από τη γραμμή του μετώπου βάσει των όρων της συμφωνίας του Μινσκ.

Όλμοι 120 χιλιοστών —που επίσης θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από τα μέτωπα— χρησιμοποιήθηκαν εναντίον θέσεων του ουκρανικού στρατού στο Πίσκι, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός, που υποστήριξε πως σημειώθηκαν μάχες και κοντά στη Μαριούπολη. 

Από την πλευρά της, η Ρωσία θεωρεί πως η Ουκρανία είναι αυτή που παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας του Μίνσκ και κάλεσε τη  Γερμανία και τη Γαλλία, που διαμεσολάβησαν για την επίτευξή της, να κάνουν περισσότερα ώστε το Κίεβο να την τηρήσει.

«Οι χώρες που λειτουργούν ως εγγυήτριες των συμφωνιών του Μινσκ...η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία...θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους ώστε να διασφαλιστεί πως τηρούνται οι όροι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το να αγνοήσουμε ότι η μία πλευρά δεν τηρεί τις συμφωνίες δεν προάγει την εξομάλυνση της κατάστασης», είπε ο ίδιος.