Παρότι η Σερβία επέλεξε την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προχωράει προς αυτή την κατεύθυνση, τα τελευταία χρόνια δεν σταμάτησε να έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία. Δεδομένης λοιπόν της έντασης στις ρωσοευρωπαϊκές σχέσεις, πολλοί είναι αυτοί στις Βρυξέλλες που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις δοσοληψίες του Βελιγραδίου με τη Μόσχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι των Βρυξελλών καθώς και ευρωβουλευτές, «νουθετούν» τη Σερβία να απομακρυνθεί από τη Μόσχα φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να ζητήσουν πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων των δύο χωρών. 

Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους προς σερβικά μέσα ενημέρωσης οι αντιπρόεδροι της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Κνουτ Φλένκερστάιν και Τάνια Φαγιόν επισήμαναν την ανάγκη να ευθυγραμμιστεί η Σερβία στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.

«Κατανοούμε τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά αναμένουμε πλήρη αφοσίωση στην ευρωπαϊκή προοπτική [...] η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, σταδιακά θα πρέπει να αρχίζει να εφαρμόζεται και από τη Σερβία, δηλαδή να εναρμονιστεί πλήρως η εξωτερική πολιτική της Σερβίας με την πολιτική της Ένωσης» ανέφερε στην εφημερίδα Politika η ευρωβουλευτής Τάνια Φαγιόν.

Ο συνάδελφος της Κνουτ Φλένκερστάιν, μιλώντας στην εφημερίδα Danas έκανε ακόμη ένα «βήμα», εκφράζοντας «τη δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών θεσμών για τις αναγγελθείσες κοινές στρατιωτικές παρελάσεις Σερβίας-Ρωσίας», που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο και πρόσθεσε: 

«Αν ήμουν στη θέση του Βελιγραδίου θα κοιτούσα να ακυρώσω αυτές τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία διότι η πραγματοποίησή τους δεν θα αρέσει στην πλειοψηφία των ευρωβουλευτών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απαντήσει με κάποιο τρόπο».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Έντουαρντ Κούκαν, επικεφαλής επιτροπής ευρωβουλευτών που επισκέφτηκε το Βελιγράδι και αφορούσαν την παρουσία του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου.

Ο κ. Κούκαν συμβούλεψε τον πρόεδρο της Σερβίας «όταν θα επισκεφτεί τη Μόσχα να μην παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση, αλλά να καταθέσει μόνο στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων του 2ου Παγκοσμίου πολέμου».

Η αντίδραση του προέδρου της Σερβίας ήταν άμεση: 

«Δεν ζήτησα τη συμβουλή του κυρίου Κούκαν και μάταια ασκεί πιέσεις για να λάβω αποφάσεις που δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών της Σερβίας».