Μια γυναίκα που μεταμφιέστηκε σε άνδρα για να βρει δουλειά και να συντηρήσει την οικογένειά της μετά τον θάνατο του συζύγου της, πριν από 43 χρόνια, τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, με την ευκαιρία της γιορτής της Μητέρας.

Η μαρτυρία της 65χρονης πλέον γυναίκας συγκλονίζει, καθώς αναγκάστηκε να ζήσει μια ζωή με το φόβο μήπως την ανακαλύψουν:

Έκοψα τα μαλλιά μου. Άρχισα να φορώ την κελεμπία (το παραδοσιακό ένδυμα που προτιμούν ορισμένοι Αιγύπτιοι), τουρμπάνι και ανδρικά παπούτσια για να βρω δουλειά. Ήταν δύσκολο να βρω δουλειά ως γυναίκα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωνή της Σίσα Άμπου Ντάου, έπειτα από 43 ολόκληρα χρόνια που υποκρινόταν, μοιάζει πολύ με ανδρική. Ζει σε ένα χωριό κοντά στο Λούξορ, στη νότια Αίγυπτο, είχε μείνει χήρα και έπρεπε να μεγαλώσει μόνη τη μικρή κόρη της. Αρχικά κατασκεύαζε τούβλα, μετά έπιασε δουλειά στα χωράφια. Αργότερα, καθώς η υγεία της δεν της επέτρεπε πλέον να κάνει βαριές χειρωνακτικές δουλειές, έκανε τον λούστρο στους δρόμους της πόλης.

Το αιγυπτιακό Σύνταγμα εγγυάται την ισότητα ανδρών και γυναικών, ωστόσο, αν και στις πόλεις οι γυναίκες μπορούν να ασκήσουν σχεδόν κάθε επάγγελμα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική στις αγροτικές περιοχές.

Την Κυριακή, μία ημέρα μετά τη Γιορτή της Μητέρας, που είναι πολύ δημοφιλής στην Αίγυπτο, η Σίσα τιμήθηκε με το μετάλλιο της «Υποδειγματικής Εργαζόμενης Μητέρας» από τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Φορώντας πάντα ανδρικά ρούχα, η 65χρονη έλαβε επίσης το ποσό των 50.000 λιρών (περίπου 6.000 ευρώ), ποσό σημαντικό σε μια χώρα όπου οι φτωχοί δεν κερδίζουν παρά μερικές εκατοντάδες λίρες τον μήνα.

«Ήταν δύσκολο να παριστάνω τον άνδρα αλλά χωρίς αυτή τη μεταμφίεση θα με παρενοχλούσαν και θα με εμπόδιζαν να δουλέψω, μπορεί και δεχόμουν επιθέσεις», είπε η Σίσα Άμπου Ντάου, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ντυμένη πάντα με τα ανδρικά της ρούχα: 

Θα εργάζομαι έτσι μέχρι να πεθάνω.