Πρώην ταμίες του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (PP) είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους που θα δικαστούν για το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία». 

Ειδικότερα, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση συγκέντρωσε αποδείξεις και παραπέμπει σε δίκη έξι άτομα, μεταξύ τους τους πρώην ταμίες του PP Λουίς Μπάρθενας και Άλβαρο Λαπουέρτα, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής.

Συνολικά υπολογίζεται ότι 1,6 εκατομμύριο ευρώ μη δηλωμένων χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για κατασκευαστικές εργασίες στην έδρα του PP στη Μαδρίτη.

Ο δικαστής Ρουθ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι διέθετε «διάφορες πηγές χρηματοδότησης (...) στο περιθώριο των επίσημων, δηλωμένων λογαριασμών του». Οι Μπάρθενας και Λαπουέρτα κατηγορούνται επίσης για παράνομο πλουτισμό.

Ο Μπαρθένας ήταν ταμίας του κυβερνώντος κόμματος από το 1990 έως και το 2009. Υποστήριξε ταυτόχρονα πως ο Ραχόι – πρόεδρος του PP από το 2004- ότι γνώριζε από την αρχή την ύπαρξη του «μαύρου ταμείου». 

Σύμφωνα πάντα με τον Μπάρθενας, το κρυφό ταμείο ιδρύθηκε το 1987 και τροφοδοτείτο με δωρεές ενώ τα χρήματα τα μοιράζονταν στη συνέχεια ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.