Ο συριακός λαός αισθάνεται όλο και πιο εγκαταλελειμμένος από τον κόσμο καθώς το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας επικεντρώνεται στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η βία και η κυβερνητική γραφειοκρατία εμποδίζουν τις προσπάθειες παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε 12 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε χθες Δευτέρα ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Στην 13η μηνιαία έκθεσή του για τη Συρία προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μπαν αναφέρει ότι το γεγονός ότι κανένας δεν έχει λογοδοτήσει στη διάρκεια του τετραετούς εμφυλίου έχει οδηγήσει σε αύξηση των καταγγελθέντων εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μπαν είπε ότι περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας του φιλοδημοκρατικού κινήματος το 2011 που προκάλεσε την ένοπλη εξέγερση.

Ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια, ενώ των εκτοπισμένων σε 7,6.

Παρότι η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει σε αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους, ο Μπαν είπε ότι η κατάσταση για περίπου 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε δυσπρόσιτες περιοχές, ειδικά για 212.000 άτομα σε πολιορκημένες περιοχές, προκαλεί «μεγάλη ανησυχία», τα νοσοκομεία και τα σχολεία δέχονται επιθέσεις και η διεθνής οικονομική βοήθεια δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν περίπου 8,4 δισ δολάρια για να καλύψουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Συρία το 2015 έχοντας εξασφαλίσει περίπου τα μισά από αυτά που είχαν ζητήσει για το 2014. Ο γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι η διάσκεψη στο Κουβέιτ στις 31 Μαρτίου θα είναι κομβικής σημασίας για το ζήτημα.

 

TAGS