Νέα μέτρα κατά του καπνίσματος λαμβάνει η πολιτεία της Βικτώριας. Έτσι από τις 13 Απριλίου όποιος καπνιστής ανάβει τσιγάρο σε απόσταση μικρότερη των τεσσάρων μέτρων από την είσοδο σχολείων, νοσοκομείων, αστυνομίας και άλλων δημοσίων κτιρίων θα τιμωρείται αυτομάτως με πρόστιμο 147 δολαρίων (περίπου 106 ευρώ). 

Ένα άλλο, ιδιαίτερα αποτελεσματικό αντικαπνιστικό μέτρο είναι η υψηλή φορολογία των τσιγάρων που αυξήθηκε πρόσφατα εκ νέου στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής των λεγόμενων «φόρων της αμαρτίας». Σήμερα οι καπνιστές στην Αυστραλία πληρώνουν 47 σεντς φόρο για κάθε τσιγάρο. Δηλαδή 34 σεντς του ευρώ το τσιγάρο.

Τέλος και τα σκούρα καφέ πακέτα με τις αποκρουστικές εικόνες των δραματικών συνεπειών του καπνίσματος ώθησαν πολλούς Αυστραλούς να σκεφτούν να το κόψουν. Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα των ειδικών στην πιο ολοκληρωμένη μέχρι στιγμής έρευνας που έχει διεξαχθεί για την αντικατάσταση διά νόμου των κοινών πακέτων τσιγάρων στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι καπνιστές μειώθηκαν κατά 12%.