Σε εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική επιχείρηση του Ιράκ για ανακατάληψη της πόλης Τικρίτ, γενέτειρας του Σαντάμ Χουσείν, από τους τζιχαντιστές. 

Στις επιχειρήσεις των χερσαίων δυνάμεων συνδράμει με αναγνωριστικές πτήσεις η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ

Ως γνωστόν, ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός διεξάγει αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και προσφέρει εκπαίδευση και εξοπλισμό στον ιρακινό στρατό σε πολλές περιοχές του Ιράκ.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για ευθεία εμπλοκή της Ουάσινγκτον στην επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ (βόρεια), τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει η Βαγδάτη από τότε που οι τζιχαντιστές κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της ιρακινής επικράτειας στα μέσα του 2014.

«Ο συνασπισμός άρχισε να προσφέρει υποστήριξη RSR (σ.σ. συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση) την 21η Μαρτίου, έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης και στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ προσφέρουν αυτήν την υποστήριξη» είπε αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι αυτή η υποστήριξη προσφέρεται υπό τη μορφή ενός «οφθαλμού στους αιθέρες».

Στη χερσαία επιχείρηση, που ξεκίνησε τη 2α Μαρτίου, παίρνουν μέρος χιλιάδες Ιρακινοί, στρατιώτες, αστυνομικοί και παραστρατιωτικοί που έχουν συμμαχήσει με τις κυβερνητικές δυνάμεις.