Σε μία αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχώρησε η Wall Street Journal σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατασκόπευαν τις συνομιλίες, με το Τελ Αβίβ να διαψεύσει το δημοσίευμα χαρακτηρίζοντας το «αντίθετο με την αλήθεια». 

Όπως ανέφερε η WSJ επικαλούμενοι αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί είχαν ως στόχο να διεισδύσουν στις συνομιλίες και να καταρτίσουν φάκελο για να αντιταχθούν στους όρους της υπό διαπραγμάτευσιν συμφωνίας.

Εκτός της τοποθέτησης μικροφώνων, το Ισραήλ εξασφάλισε πληροφορίες από αμερικανικές εμπιστευτικές ενημερώσεις, από πληροφοριοδότες και διπλωματικές επαφές στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Αυτό όμως που εξόργισε την Ουάσινγκτον είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ κοινοποιούσε τις απόρρητες πληροφορίες σε μέλη του Κογκρέσου για να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς μία συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στην οποία αντιτίθεται μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικανών.

«Είναι ένα πράγμα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αλληλοκατασκοπεύονται και είναι ένα άλλο πράγμα το Ισραήλ να υποκλέπτει μυστικά των ΗΠΑ και να τα δίνει σε μέλη του Κονγκρέσου για να πλήξει την αμερικανική διπλωματία», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας ανακάλυψαν την ισραηλινή επιχείρηση σε επικοινωνίες ανάμεσα σε ισραηλινούς αξιωματούχους. Αυτές οι επικοινωνίες περιλάμβαναν διευκρινίσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να προέρχονται παρά από εμπιστευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.