Τρία εντάλματα σύλληψης εξέδωσε η εισαγγελία της πόλης Μπρέσια για προσπάθεια στρατολόγησης Ιταλών πολιτών με στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. 

Συγκεκριμένα συνελήφθη ένας Αλβανός πολίτης ο οποίος ζει στην Ιταλία, ένας εικοσάχρονος Ιταλός με καταγωγή από το Μαρόκο ενώ το τρίτο ένταλμα αφορά Αλβανό ο οποίος βρίσκεται στην χώρα του. 

Οι κατηγορίες αφορούν την προσπάθεια στρατολόγησης με στόχο την τρομοκρατική δράση και την υπεράσπιση της τρομοκρατικής δράσης μέσω του διαδικτύου. 

Ο εικοσάχρονος Ιταλός φέρεται να συνέταξε κείμενο 64 σελίδων, το οποίο αναρτήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, στην ιταλική γλώσσα. Το συγκεκριμένο προπαγανδιστικό κείμενο φέρει τον τίτλο «Το ισλαμικό κράτος, μια πραγματικότητα που θέλει να επικοινωνήσει μαζί σου» και στα δεκατρία συνολικά κεφάλαια του μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι «το Χαλιφάτο θα κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη και την Ρώμη, όπως είχε προφητεύσει ο Μωάμεθ». 

Από την πλευρά τους οι δυο Αλβανοί πολίτες φέρονται να είχαν ήδη στρατολογήσει έναν νεαρό Ιταλό- τυνήσιο, πείθοντάς τον να μεταβεί στην Συρία και να πολεμήσει στο πλευρό των ισλαμιστών.