Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μαριάνο Ραχόι, από το σημείο της αεροπορικής τραγωδίας στο ξενοδοχείο Le Bourget από την πόλη Βερνέ.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες που έφτασαν νωρίτερα στην περιοχή, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος της Germanwings στο οποίο επέβαιναν 150 άνθρωποι, εξέφρασαν τη θλίψη τους για το δυστύχημα. 

Ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την αεροπορική τραγωδία «τραγικό δυστύχημα και καταστροφή», ενώ έκανε ειδική αναφορά στα μικρά παιδιά που χάθηκαν.

«Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία εκφράζουν την θλίψη και τα συλλυπητήριά τους», πρόσθεσε ο Ολάντ.

Ακόμη, όπως είπε, η επιχείρηση των τοπικών αρχών, της πυροσβεστικής, του στρατού και των υπόλοιπων αρμοδίων ήταν άμεση. Ωστόσο, όπως είπε δεν υπήρχε η δυνατότητα να εντοπιστούν επιζώντες.

Ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι θα ενημερώνονται οι οικογένειες των επιβατών και είπε πως πρόκειται  για συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές για όλους. Συμπλήρωσε πως στην υπηρεσία των συγγενών θα βρίσκονται ψυχολόγοι για την υποστήριξη των αγαπημένων των θυμάτων.

Όσο για τα αίτια του δυστυχήματος, ο Ολάντ είπε ότι υπάρχουν πολλοί ειδικοί ώστε να διερευνήσουν τις συνθήκες της συντριβής του αεροσκάφους και διαβεβαίωσε πως θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. 

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαίωσε πως εντοπίστηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί, αλλά όπως είπε «βρέθηκε μόνο το περίβλημα, όχι το περιεχόμενο». 

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως σκέφτεται τα θύματα που κατάγονταν από τη Γερμανία, αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες. 

«Όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι σκεφτόμαστε τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων», υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ

Παράλληλα, ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε πως κύριος στόχος είναι να αναγνωριστούν τα θύματα και να επαναπατριστούν «στις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας πως έδειξε γενναιοδωρία και συμπεριφέρθηκε σαν πραγματικός φίλος.

Τόνισε πως η Ισπανία θα συνεργαστεί με τις αρχές της Γαλλίας και της Γερμανίας στην διερεύνηση της υπόθεσης.