current views are: 4

25 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση16:28

Τα πρώτα στοιχεία από το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους της Germanwings

Στα «μαύρα κουτιά» του Airbus της Germanwings ελπίζουν να βρουν τις απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας οι εμπειρογνώμονες, την ώρα που η δύσκολη επιχείρηση για την ανεύρεση των σορών των θυμάτων συνεχίζεται.

Δημοσίευση 16:28’
αρθρο-newpost

Στα «μαύρα κουτιά» του Airbus της Germanwings ελπίζουν να βρουν τις απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας οι εμπειρογνώμονες, την ώρα που η δύσκολη επιχείρηση για την ανεύρεση των σορών των θυμάτων συνεχίζεται.

Στα «μαύρα κουτιά» του Airbus της Germanwings ελπίζουν να βρουν τις απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας οι εμπειρογνώμονες, την ώρα που η δύσκολη επιχείρηση για την ανεύρεση των σορών των θυμάτων συνεχίζεται.

Το πρώτο μαύρο κουτί με τις συνομιλίες των πιλότων και την επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου εντοπίστηκε την Τρίτη, με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, να δηλώνει ότι το κουτί «έχει υποστεί ζημιές, αλλά μπορεί να αναγνωστεί».

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων, Ρεμί Ζουτί, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε πως κατέστη δυνατό να ανακτηθούν οι συνομιλίες από το πιλοτήριο του μοιραίου αεροσκάφους.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι γνωστό αν ακούγονται οι κυβερνήτες, αλλά όπως είπε «υπάρχουν ήχοι που μπορούν να αξιοποιηθούν».

Όσον αφορά στον χρόνο που θα χρειαστεί για την ανάλυση των στοιχείων, ο εκπρόσωπος της ΒΕΑ δήλωσε πως δεν είναι γνωστό, καθώς εξήγησε ότι η έρευνα δεν είναι απλή.

«Ίσως χρειαστούν μήνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη των στοιχείων που έχουν ανακτηθεί.

«Καταφέραμε να έχουμε ηχητικό απόσπασμα και αρχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το τι συνέβη», συμπλήρωσε ο Ζουτί. 

Επίσης, όπως είπε, δεν είναι γνωστή η διάρκεια των συνομιλιών, ούτε η γλώσσα στην οποία μιλούσαν οι κυβερνήτες.

Επεσήμανε ακόμη πως δεν αποκλείει καμία υπόθεση γύρω από το δυστύχημα.

Επιπλέον, πληροφορίες έκαναν λόγο ότι εντοπίστηκε και το δεύτερο «μαύρο κουτί» με τα δεδομένα της μοιραίας πτήσης. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της BEA διέψευσε την είδηση.

Οι εμπειρογνώμονες ευελπιστούν ότι οι καταγεγραμμένες φωνές και οι ήχοι από το πιλοτήριο του αεροσκάφους θα εξηγήσουν τους λόγους που το πλήρωμα δεν κατάφερε να στείλει σήμα κινδύνου ή να απαντήσει στον πύργο ελέγχου, ενώ έχανε απότομα ύψος για περίπου 18 λεπτά.


Survol de la zone du crash du vol 4U9525 de la… by Ministere_interieur

Το πρωί της Τετάρτης, συγγενείς των 150 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, άρχισαν να καταφθάνουν στον τόπο της τραγωδίας, ενώ το μεσημέρι μετέβησαν εκεί ο Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μαριάνο Ραχόι.

Μάλιστα, στη συνέχεια, οι τρεις ηγέτες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία εξέφρασαν την οδύνη τους για το τραγικό δυστύχημα.

Όσον αφορά στις εθνικότητες των θυμάτων, ακόμη δεν έχουν γίνει πλήρως γνωστές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Germanwings, Τόμας Βίνκελμαν, δήλωσε ότι νεκροόι είναι 72 Γερμανοί και 35 Ισπανοί. Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της σήμερα το απόγευμα έκανε λόγο για 51 νεκρούς Ισπανούς. Επίσης, τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί από τη Βρετανία, καθώς και δύο Αμερικανοί. Ανθρώπινες απώλειες έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά από 16 χώρες.

Το αεροσκάφος «κατέβαινε» για 18 λεπτά

Η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Μεταφορών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, έρχεται να δώσει άλλη διάσταση στην αεροπορική τραγωδία.

Όπως είπε, οι πιλότοι σταμάτησαν την επικοινωνία στις 10.30 π.μ.. Αυτό σημαίνει ότι το Α320 της γερμανικής εταιρείας βρισκόταν σε πορεία καθόδου όχι για 8, αλλά για 18 λεπτά, συνεπώς υπάρχει το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να πραγματοποιεί κανονική προσγείωση και όχι απότομη «βουτιά». Να έπεσε δηλαδή από τα 28.000 πόδια στα 2.000 χωρίς σήμα κινδύνου. Σύμφωνα με την υπουργό, τα 18 λεπτά είναι η λύση του μυστηρίου.

Επιπλέον, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να υποπτεύεται ότι κάποιος τρίτος εμπλέκεται στη συντριβή του αεροπλάνου.

«Δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία ότι κάποιος τρίτος εμπλέκεται στη συντριβή», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στους δημοσιογράφους, αν και πρόσθεσε ότι οι έρευνες θα εξετάσουν κάθε πιθανότητα.

Εξάλλου χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει στοιχεία ότι η αεροπορική τραγωδία «συνδέεται με την τρομοκρατία».

Από την πλευρά της, η εισαγγελία του Ντίσελντορφ άρχισε προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβωθούν οι ταυτότητες των θυμάτων και τα αίτια του δυστυχήματος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Lufthansa: Ανεξήγητο το δυστύχημα

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ομίλου Lufthansa Κάρστεν Σπορ δήλωσε σήμερα ότι το αεροπλάνο ήταν «τεχνικά άμεμπτο», ενώ χαρακτήρισε «ανεξήγητο» το δυστύχημα. 

«Για όλους εμάς είναι ανεξήγητο», δήλωσε ο Σπορ από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από όλους τους εργαζόμενους της Lufthansa, μητρική εταιρεία της Germanwings. «Το αεροπλάνο ήταν τεχνικά άμεμπτο και οι δύο πιλότοι έμπειροι», πρόσθεσε. 


σχετικα αρθρα