Στο Κίεβο μεταβαίνουν σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

“Θα πάω (...) την επόμενη Δευτέρα μαζί με τη Φεντερίκα Μογκερίνι στο Κίεβο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουκρανίας (Πέτρο Ποροσένκο) μου κάνει την τιμή να (μου επιτρέψει να) συμπροεδρεύσω στο υπουργικό συμβούλιο”, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Είναι αλήθεια ότι εδώ και πολλούς μήνες δεν προεδρεύω πλέον ενός υπουργικού συμβουλίου”, χαριτολόγησε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου (1995-2013), ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο.

Καμιά άλλη λεπτομέρεια σχετικά με αυτή την επίσκεψη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

“Η Ουκρανία δεν είναι μόνη. Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη στο πλευρό της Ουκρανίας και υποστηρίζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησής της”, είχε πει ο Γιουνκέρ όταν ανακοίνωνε τη νέα δόση της οικονομικής βοήθειας, υπό μορφή δανείων, στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με σκοπό να συγκεντρωθούν έως και $40 δισεκ. για τη χώρα αυτή.