Ο πρωθυπουργός της Κροατίας​, Ζόραν Μιλάνοβιτς απάλλαξε από τα καθήκοντά της την υπουργό Πολιτισμού, Αντρέα Ζλάταρ - Βιόλιτς, η οποία είχε υποβάλλει γραπτώς την παραίτησή της.

Στην επιστολή παραίτησης, η κ. Ζλάταρ - Βιόλιτς ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για οικονομικές παρατυπίες στο υπουργείο Πολιτισμού και ζήτησε συγγνώμη για ανεπαρκή έλεγχο και μη τήρηση των κανονισμών στην οικονομική διαχείριση.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία της Κροατίας διαπίστωσε παράτυπη χρήση πιστωτικών καρτών του υπουργείου Πολιτισμού το 2013. Σε έκθεσή της για το 2013 επισήμανε ότι οι πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιήθηκαν κυρίως με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο για την ανάληψη μετρητών από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, από τη στιγμή που έγινε ο έλεγχος (Ιούνιος 2014), το συνολικό ποσό των χρημάτων που ελήφθη με αυτόν τον τρόπο, επιστράφηκε. Η παραιτηθείσα υπουργός ανέφερε στην επιστολή της ότι τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, παρά μόνο για ταξιδιωτικές δαπάνες.

«Παρ' ότι όλα τα χρέη αποπληρώθηκαν, πιστεύω ότι η παραίτησή μου είναι λογική συνέπεια της ευθύνης μου για παρατυπίες σε χρηματοοικονομικές πράξεις» υπογράμμισε στην επιστολή της η κ. Ζλάταρ - Βιόλιτς.

Η Αντρέα Ζλάταρ - Βιόλιτς είναι στέλεχος του μικρότερου εταίρου του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού, του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος (HNS). Είναι το ένατο μέλος της κυβέρνησης του Ζόραν Μιλάνοβιτς, αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που παραιτείται.