Μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο 27 επιστολών που είχε στείλει ο πρίγκιπας Κάρολος σε υπουργούς την περίοδο 2004-2005, όπως αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει αμφιβολίες αναφορικά με την πολιτική ουδετερότητα του μελλοντικού βασιλιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εφημερίδα Guardian επί μία δεκαετία επιδίωκε να αποκτήσει τις επιστολές, οι οποίες είχαν σταλεί σε υπουργούς της τότε κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, αλλά παρόλο που είχε κερδίσει μια δίκη σχετικά με το θέμα αυτό, τη δημοσιοποίηση των επιστολών μπλόκαρε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ το 2012.

Μετά την περυσινή απόφαση του Εφετείου που έκρινε παράνομο το βέτο το οποίο άσκησε, ο Γκριβ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο σε μία ύστατη προσπάθεια να σταματήσει τη δημοσιοποίηση με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να υπονόμευε τη θέση του πρίγκιπα Καρόλου.

«Απορρίπτουμε την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα», ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ντέιβιντ Νόιμπεργκερ στην απόφασή του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει στην κατοχή του τις επιστολές και αυτές δεν θα δημοσιοποιηθούν άμεσα.

Τις επιστολές έχουν στην κατοχή τους κυβερνητικές υπηρεσίες και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πώς θα χειριστούν το θέμα της δημοσιοποίησης έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Αυτό είναι ζήτημα της κυβέρνησης", είπε μία εκπρόσωπος του πρίγκιπα Καρόλου στο Clarence House, την επίσημη κατοικία του στο Λονδίνο. "Το Clarence House εκφράζει την απογοήτευσή του επειδή δεν τηρήθηκε η αρχή της ιδιωτικής ζωής», πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε αντίδραση από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το άγραφο σύνταγμα της Βρετανίας, η βασιλική οικογένεια οφείλει να παραμένει πολιτικά ουδέτερη. Κατά τη διάρκεια της 63χρονης παραμονής της στον θρόνο, η βασίλισσα Ελισάβετ έχει παραμείνει σταθερά ουδέτερη.

Ο Κάρολος, αντίθετα, έχει εκφράσει απόψεις σχετικά με θέματα που τον ενδιαφέρουν όπως η προστασία του περιβάλλοντος, αρχιτεκτονική και οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Οι επιστολές του προς τους υπουργούς, οι οποίες επονομάσθηκαν «σημειώματα της μαύρης αράχνης» εξαιτίας του κακού γραφικού του χαρακτήρα, ενδέχεται να αποδειχθούν αμφιλεγόμενες αν δημιουργήσουν την εντύπωση ότι διαφώνησε με την κυβέρνηση και επιχείρησε να επηρεάσει την πολιτική της.

Ο Γκριβ είχε επιχειρηματολογήσει ότι μία τέτοια εντύπωση "θα έπληττε σοβαρά τον ρόλο του ως μελλοντικού μονάρχη.