«Μας αφήνουν άφωνους» οι αποκαλύψεις του εισαγγελέα της Μασσαλίας για τη συντριβή του Airbus, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Lufthansa

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί χειρότερα», είπε ο Carsten Spohr, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναφερόμενος στον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, Andreas Lubitz, τόνισε πως άρχισε την εκπαίδευσή του ως αεροσυνοδός του 2008 και ότι δεν υπήρχε κάτι ασυνήθιστο. Επίσης, επανέλαβε πως η Lufthansa δεν έχει στη διάθεσή της κανένα στοιχείο, όσον αφορά στη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. 

«Μετά το τέλος της εκπαίδευσης του Lubitz έγιναν περιοδικοί έλεγχοι, ψυχολογικές δοκιμασίες, αξιολογήσεις και εξετάσεις για την ικανότητα να ηγηθεί ενός αεροσκάφους. Αυτά γίνονται  για αν είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση αδιαθεσίας π.χ. μπορεί να πιλοτάρει το αεροσκάφος», επεσήμανε.

«Αυτό είναι οπωσδήποτε το χειρότερο συμβάν στην ιστορία της εταιρείας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ό, τι συνέβη στο πιλοτήριο «τραγικό και μεμονωμένο γεγονός», ενώ επεσήμανε ότι «κανένα σύστημα δεν μπορεί να προβλέψει κάτι τέτοιο». 

«Από τις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου έχει αλλάξει η διαδικασία πρόσβασης για λόγους ασφαλείας. Οι πόρτες έχουν ενισχυθεί με ατσάλι και η πρόσβαση δεν είναι δυνατή αν δεν ανοίξει με τον κωδικό. Οταν κάποιος φεύγει επιστρέφοντας μπορεί να χτυπήσει το κουδούνι, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει κάμερα που δείχνει ποιος χτυπάει έτσι ώστε ο πιλότος που είναι στο πιλοτήριο να επιτρέψει ή όχι την πρόσβαση. Επειδή μπορεί κάποιος πιλότος να χάσει τις αισθήσεις του υπάρχει ειδική πρόβλεψη να μπορεί να ανοίξει η πόρτα μόνη της εκτός αν κάποιος επιχειρεί να κλειδώσει μόνος του την πόρτα», τόνισε.

Τέλος, όπως είπε, τα αεροπλάνα εξακολουθούν να είναι τα ασφαλέστερα μέσα μεταφοράς.