Χάος επικρατεί στην Υεμένη με τις μάχες μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου  Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και σιίτες αντάρτες να συνεχίζουν τις σκληρές μάχες και τη Σαουδική Αραβία να επεμβαίνει στρατιωτικά στη σύρραξη. Τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση ανακοίνωσαν η Αίγυπτος και το Σουδάν, ενώ Τουρκία, Βρετανία και Γαλλία εξέφρασαν τη στήριξή τους.

Επί του πεδίου, συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη αλ Χούτα στα νότια της χώρας, όταν μαχητές των «Λαϊκών Επιτροπών», οι οποίοι βοηθούν τον στρατό που υποστηρίζει τον πρόεδρο Χάντι, προέβαλαν αντίσταση στους αντάρτες Χούτι που εισήλθαν.

Παράλληλα, πολεμικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας έπληξαν θέσεις των ανταρτών Χούτι – που στηρίζονται από το Ιράν – σε παραμεθόρια περιοχή της Υεμένης. Τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που άρχισε σήμερα το Ριάντ στηρίζει ο Αραβικός Σύνδεσμος, με τον γενικό γραμματέα του Ναμπίλ αλ Αράμπι να τονίζει πως «οι Χούτι έκαναν πραξικόπημα στην Υεμένη». 

Ποιοι συμμετέχουν στην επιχείρηση

Για την επιχείρηση με την ονομασία «Αποφασιστική καταιγίδα» έχουν κινητοποιηθεί από τη Σαουδική Αραβία 150.000 στρατιώτες και 100 μαχητικά αεροσκάφη, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 30 μαχητικά αεροσκάφη, από το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ 15 αεροσκάφη αντίστοιχα και 10 το Κατάρ, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Ταυτόχρονα η Αίγυπτος κινητοποίησε τέσσερα πολεμικά πλοία που εισήλθαν στη διώρυγα του Σουέζ και κατευθύνονται προς τον Κόλπο του Άντεν. Αποστολή τους, η συμμετοχή στην «προστασία» του Κόλπου, που είναι στρατηγικής σημασίας εξαιτίας της θέσης του νότια της Ερυθράς Θάλασσας, στην είσοδο της διώρυγας του Σουέζ.

Πρόθεση για συμμετοχή στις επιχειρήσεις εξέφρασαν επίσης η η Ιορδανία, το Πακιστάν, το Μαρόκο, όπως και το Σουδάν, ο υπουργός Άμυνας του οποίου ανέφερε πως η χώρα θα συμμετάσχει τόσο με αεροπορικές όσο και με χερσαίες δυνάμεις.

Στηρίζουν Τουρκία, Βρετανία και Γαλλία

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη στήριξή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Η Άγκυρα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να αποκαταστήσει τη νόμιμη κρατική εξουσία και να εμποδίσει τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου. Παράλληλα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας στη σύγρουση.

Στο Λονδίνο, το Foreign Office ανακοίνωσε πως η Βρετανία υποστηρίζει την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας λέγοντας πως «οι πρόσφατες ενέργειες των Χούτι και η επέκτασή τους στο Άντεν και την Ταΐζ είναι μια περαιτέρω ένδειξη της περιφρόνησής τους για την πολιτική διαδικασία. Τελικά η λύση στην κρίση πρέπει να είναι πολιτική».

Στο Παρίσι, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η «Γαλλία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης και τον πρόεδρο Χάντι».

Σε κεντρικό επίπεδο ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις στην περιοχή. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε πως υπάρχουν κίνδυνοι σοβαρών επιπτώσεων από την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και πρόσθεσε: 

«Η στρατιωτική δράση δεν είναι λύση».

Καταδικάζουν Χεζμπολάχ, Ιράκ και Συρία

Από την πλευρά τους, το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το Ιράκ και η Συρία καταδίκασαν την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Χεζμπολάχ καταδικάζει έντονα την αμερικανοσαουδαραβική επίθεση που έχει στόχο τον αδελφό λαό της Υεμένης (...) και ζητεί από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της να σταματήσουν αμέσως και χωρίς όρους αυτή την άδικη επίθεση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Και το Ιράκ απέρριψε τη χρήση βίας στην Υεμένη, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επέμβαση θα περιπλέξει την κατάσταση.

Η Δαμασκός κάλεσε όλες τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να καταλήξουν σε μια πολιτική λύση.