Η ιδέα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας χαίρει μεγαλύτερης υποστήριξης στην υπόλοιπη Βρετανία παρά στην ίδια τη Σκωτία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε για πρώτη φορά την πλειοψηφία στο σκωτικό κοινοβούλιο και υπόσχεται ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα μέσα στην επόμενη πενταετία για την απόσχιση της περιοχής από τη Βρετανία.

Σύμφωνα πάντως με τη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Sun, μόνο το 29% των ενήλικων Σκώτων στηρίζει την ιδέα της ανεξαρτησίας. Αντιθέτως, το 41% των ερωτηθέντων στην Αγγλία και την Ουαλία πιστεύουν ότι η Σκωτία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

Το ποσοστό αυτό φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει την άποψη που υπάρχει σε ορισμένα μέρη της Βρετανίας ότι η Σκωτία ευνοείται οικονομικά από το σημερινό καθεστώς το οποίο δίνει στο κοινοβούλιό της ενισχυμένες εξουσίες σε θέματα υγείας και παιδείας, που χρηματοδοτούνται από τα κρατικά ταμεία με το ποσό των 30 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 50 δισ. ευρώ). Το SNP ωστόσο τονίζει ότι η άποψη αυτή δεν είναι ορθή γιατί θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα έσοδα από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας που ρέουν στο κρατικό και όχι στο σκωτικό ταμείο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος που στις εκλογές κατέλαβε μόλις 15 έδρες στο 129μελές σκωτικό κοινοβούλιο, έχει ορκιστεί ότι θα προασπιστεί την ενότητα της χώρας "με κάθε ίνα του".

Η Σκωτία και η Αγγλία ενώθηκαν το 1707, με την Πράξη της Ένωσης. Το 1999, κατόπιν δημοψηφίσματος, επανασυστάθηκε το σκωτικό κοινοβούλιο, με περιορισμένες εξουσίες.

Στη δημοσκόπηση της YouGov ρωτήθηκαν 1.175 Σκώτοι και 2.159 Άγγλοι και Ουαλοί.