Αλαλούμ επικρατεί, σχετικά με το εάν ο συγκυβερνήτης της μοιραίας πτήσης της Germanwings είχε περάσει ψυχολογικά τεστ.

«Ο Andreas Lubitz είχε περάσει όλα τα απαραίτητα ψυχολογικά και σωματικά τεστ στην εκπαίδευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Lufthansa, Carsten Spohr, «μαζεύοντας» τις προηγούμενες δηλώσεις του.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο Carsten Spohr είχε πει ότι οι κυβερνήτες των αεροσκαφών τους υποβάλλονται σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις, αλλά όχι σε ειδικά ψυχολογικά τεστ μετά την εκπαίδευση!

Παράλληλα, δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Lubitz, δεν είχε περάσει από ψυχολογικά τεστ, αλλά μόνο ιατρικά, ενώ ο 28χρονος είχε διακόψει για σχεδόν έξι χρόνια την εκπαίδευσή του. 

Επιπλέον, δημοσίευμα του περιοδικού Stern, επικαλούμενο εμπιστευτικές πληροφορίες της Lufthansa, σημείωνε πως ο συγκυβερνήτης του Airbus 320 προσπαθούσε να ξεπεράσει τα ψυχολογικά προβλήματα που είχε.

«Φυσιολογικός τύπος» ο Lubitz

Την ίδια ώρα, οι γνωστοί του Lubitz τον περιγράφουν ως έναν «φυσιολογικό τύπο» και «συμπαθητικό νεαρό».

«Ήταν ένας εντελώς φυσιολογικός τύπος», δήλωσε ο Κλάους Ράντκε, ιδιοκτήτης της τοπικής αερολέσχης απ’ όπου ο Lubitz πήρε το πρώτο του δίπλωμα πριν πολλά χρόνια και επέστρεψε το φθινόπωρο για να κάνει μια ανανεωτική εκπαίδευση.

«Μπόρεσα να τον γνωρίσω, ή μάλλον θα έπρεπε να πω να τον ξαναγνωρίσω, ήταν ένας πολύ συμπαθητικός, ευχάριστος και ευγενικός νεαρός», πρόσθεσε ο Ράντκε.

«Έχω μείνει άφωνος. Δεν έχω καμία εξήγηση γι' αυτό. Γνωρίζοντας τον Andreas, αυτό είναι απλώς αδιανόητο για εμένα», είπε ο Πέτερ Ρίκερ, παλιό μέλος της αερολέσχης, που γνώριζε τον Λούπιτς καλά.

«Ο Andreas ήταν ένας πολύ συμπαθητικός νεαρός που έλαβε εδώ την εκπαίδευσή του κι ήταν μέλος της λέσχης», πρόσθεσε ο Ρίκερ. «Είχε πολλή πλάκα, αν και ίσως μερικές φορές ήταν κάπως ήσυχος. Ήταν ένα αγόρι όπως πολλά άλλα», συνέχισε.

«Είχε πολλούς φίλους. Δεν ήταν μοναχικός», υπογράμμισε ο Ρίκερ.

Ο Άρμιν Πλάις, διευθυντής του λυκείου Μονς-Τάμπορ Γκιμνάζιουμ απ’ όπου αποφοίτησε ο Lubitz το 2007 είπε: «Είμαι τόσο σοκαρισμένος και έκπληκτος όσο εσείς».