Άναυδη παρακολουθεί η διεθνής κοινή γνώμη τη νέα τροπή που πήρε η αεροπορική τραγωδία με το Airbus A320 της εταιρείας Germanwings, έπειτα από την αποκάλυψη που έκανε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να έριξε το αεροσκάφος σκόπιμα ο συγκυβερνήτης. Την ίδια στιγμή σύγχυση επικρατεί σχετικά με το εάν ο 28χρονος πέρασε τα ψυχολογικά τεστ ή όχι.

Σε νεότερες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Lufthansa διευκρίνισε τελικά πως ο συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους τελικά πέρασε όλα τα ψυχολογικά τεστ κατά την εκπαίδευση που έκανε, διορθώνοντας έτσι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα. 

Ωστόσο πολλά ΜΜΕ επέμειναν πως ο πιλότος δεν είχε περάσει τα ψυχολογικά τεστ, παρά μόνο τα ιατρικά, ενώ το περιοδικό Stern, επικαλούμενο πηγές της εταιρείας, ο συγκυβερνήτης προσπαθούσε να ξεπεράσει τα ψυχολογικά προβλήματα που είχε.

Το προφίλ του 28χρονου

Αφοσιωμένος στο επάγγελμά του και ενθουσιασμένος με τη δουλειά που στη θυγατρική της Lufthansa ήταν ο 28χρονος, σύμφωνα με τις περιγραφές γνωστών του. Ο Κλάους Ράντκε ιδιοκτήτης της τοπικής αερολέσχης απ’ όπου ο Andreas Lubitz πήρε το πρώτο του δίπλωμα έκανε λόγο για έναν «φυσιολογικό τύπο» και «συμπαθητικό νεαρό».

«Έχω μείνει άφωνος. Δεν έχω καμία εξήγηση γι' αυτό. Γνωρίζοντας τον Andreas, αυτό είναι απλώς αδιανόητο για εμένα», είπε ο Πέτερ Ρίκερ, παλιό μέλος της αερολέσχης, που γνώριζε τον Λούπιτς καλά.

Άπειρος χειριστής, ο Lubitz είχε στο ενεργητικό του είχε 630 ώρες πτήσεις.  Είχε φοιτήσει στη Βρέμη στη σχολή της πολιτικής αεροπορίας της Lufthansa, έπιασε δουλειά στη Germanwings το 2013 και καταγόταν από το Montabaur της Ρηνανίας. 

Παράλληλα σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο συγκυβερνήτης δεν φαίνεται να συγκαταλέγεται σε κάποια λίστα τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι αποκαλύψεις του εισαγγελέα

Η εμπλοκή του Lubitz προέκυψε από τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας της Μασσαλίας επικαλούμενος τα στοιχεία από την ανάλυση του μαύρου κουτιού.

Όπως σημείωσε, ο συγκυβερνήτης που είχε μείνει μόνος μέσα στο πιλοτήριο, κλείδωσε την πόρτα και έριξε το αεροσκάφος «οικειοθελώς», ενώ όση ώρα ήταν μόνος του δεν είπε ούτε μια λέξη. 

«Ο συγκυβερνήτης ανέπνεε κανονικά και δεν είπε ούτε μία λέξη πριν από τη συντριβή. Ακούγεται να αναπνέει φυσιολογικά έως το τέλος», υπογράμμισε. Ο κυβερνήτης που είχε μείνει έξω από το Cockpit προσπαθούσε εναγωνίως να ανοίξει την πόρτα, δίχως ωστόσο να έχει επιτυχία, όπως είπε ο εισαγγελέας:

Στη συνέχεια, ο πιλότος ετοιμάζεται για το briefing, σχετικά με τη διαδικασία προσέγγισης και προσγείωσης. Ο πιλότος ζητά από τον συγκυβερνήτη να αναλάβει τα ηνία της πτήσης. Ταυτόχρονα, ακούγεται ο θόρυβος του καθίσματος που πάει προς τα πίσω και η πόρτα που ανοίγει. Ο πιλότος πήγε για την ικανοποίηση κάποιας φυσικής του ανάγκης. Ο συγκυβερνήτης παραμένει στο πιλοτήριο μόνος του και διαχειρίζεται το flight monitor system, δίνοντας εντολή καθόδου. Η πράξη ήταν εσκεμμένη, ώστε το αεροπλάνο να μπει σε διαδικασία καθόδου. Ο πιλότος ζητά να ξαναμπεί στο πιλοτήριο, αλλά δεν λαμβάνει καμία απάντηση από τον συγκυβερνήτη. Ο κυβερνήτης χτυπάει την πόρτα, ακούγεται ο ήχος αναπνοής από το εσωτερικό του πιλοτηρίου. Αυτό δείχνει ότι ο συγκυβερνήτης μέσα στο πιλοτήριο ήταν ζωντανός. Αμέσως μετά, ο πύργος ελέγχου της Μασσαλίας ζητά επικοινωνία με το πιλοτήριο, αλλά δεν παίρνει απάντηση από τον συγκυβερνήτη.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, η ερμηνεία η πιο πιθανή είναι ότι ο συγκυβερνήτης απείχε συνειδητά και αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα της καμπίνας στον πιλότο και ενεργοποίησε το κουμπί που οδηγεί στην απώλεια ύψους» είπε και πρόσθεσε:

«Σε 8 λεπτά το σκάφος έπεσε από τα 12.000 πόδια στα 2.500 πόδια. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο που ο συγκυβερνήτης πάτησε το κουμπί και τι τον οδήγησε στο να θέλει να καταστρέψει το αεροπλάνο».

Σημειώνεται πως οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στο σπίτι που φέρεται να διέμενε ο συγκυβερνήτης στο Ντίσελντορφ. 

Επί των ερευνών, αξιωματούχοι ανέφεραν πως βασικές προτεραιότητες είναι ο εντοπισμός των υπόλοιπων μαύρων κουτιών του αεροσκάφους από το σημείο της συντριβής καθώς και η απομάκρυνση των πτωμάτων.