Η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν ότι στα πιλοτήρια θα βρίσκονται πάντα δύο άνθρωποι.

Πρόκειται για έναν κανονισμό που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες - όπου στον ίδιο χώρο με τους δύο πιλότους βρίσκεται και ο μηχανικός πτήσης - όχι όμως και στην Ευρώπη και κυρίως στις low cost πτήσεις.

Οι αεροπορικές εταιρείες EasyJet και Air Transat ανακοίνωσαν σήμερα ότι για λόγους ασφαλείας, θα υπάρχουν πλέον πάντα δύο άνθρωποι στα πιλοτήρια των αεροσκαφών τους κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Η βρετανική εταιρεία χαμηλού κόστους ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι από αύριο Παρασκευή, 27η Μαρτίου, "θα αλλάξει η διαδικασία" και θα υπάρχουν διαρκώς δύο μέλη του πληρώματος στο πιλοτήριο. "Η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνεργασία με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας".

Από την πλευρά της, η καναδική αεροπορική εταιρεία Air Transat αποφάσισε και αυτή να επιβάλει την παρουσία δύο προσώπων στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια των πτήσεων όλων των αεροσκαφών της, μετά την αποκάλυψη ότι το Airbus Α320 της γερμανικής Germanwings ενδέχεται να συνετρίβη σκόπιμα στις Άλπεις από τον συγκυβερνήτη του. Η εταιρεία WestJet  καθώς και η Air Canada με τη σειρά τους ανακοίνωσαν ότι θα υιοθετήσουν επίσης το μέτρο αυτό.

"Αποφασίσαμε ότι θα υπάρχουν πάντα δύο άνθρωποι στο πιλοτήριο", ανέφερε η εκπρόσωπος της εταιρείας, Ντέμπι Καμπάνα. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί άμεσα, από αύριο Παρασκευή.

"Όταν ο ένας από τους δύο πιλότους θα βγαίνει από το κόκπιτ, θα μπαίνει στο πιλοτήριο ο διευθυντής πτήσης", (ο επικεφαλής του πληρώματος καμπίνας), εξήγησε η εκπρόσωπος.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη ανανκοίνωση της εταιρείας χαμηλού κόστους Norwegian Air Shuttle, έπειτα από τις αποκαλύψεις σχετικά το Airbus A320 της Germanwings. 

«Όταν ένας από τους παρόντες στο πιλοτήριο βγαίνει έξω, θα πρέπει στο εξής να υπάρχουν δύο πρόσωπα μέσα σ' αυτό» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος πτήσεων της νορβηγικής εταιρείας Τόμας Χεστάμερ. 

Το μέτρο αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιθανότατα από αύριο Παρασκευή.