Σε 19 ανήλθαν οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης στην Υεμένη. Η αντιπολίτευση ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να "σταματήσει τη σφαγή". Οι πιο βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Σαναά, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας και υποστηρικτές του καθεστώτος με πολιτικά άνοιξαν χθες πυρ εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών, σκοτώνοντας 12 από αυτούς και τραυματίζοντας σχεδόν 230, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία της Αλλαγής, όπου έχουν στήσει καταυλισμούς από τις 21 Φεβρουαρίου, προς την έδρα της προεδρίας της κυβέρνησης. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους όταν έφτασαν σε απόσταση 200 μέτρων από κτίριο που βρίσκεται δίπλα στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι "ελεύθεροι σκοπευτές μετείχαν στην επίθεση κατά των διαδηλωτών" χθες το απόγευμα. Οι συμπλοκές συνεχίστηκαν έως αργά χθες το βράδυ στον τομέα αυτόν.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν "να επιτεθούν στην έδρα του ραδιοφωνικού σταθμού και της κυβέρνησης" και κατηγορεί ενόπλους από την αντιπολίτευση ότι άνοιξαν πυρ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά τεταμένη και σήμερα στα περίχωρα της πλατείας της Αλλαγής, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Παράλληλα στην Μπάιντα, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Σαναά, τρεις αντικαθεστωτικοί που έσκιζαν αφίσσες με τη φωτογραφία του προέδρου Σάλεχ σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονταν στη στέγη της έδρας του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη αυτή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και την αντιπολίτευση.

Εξάλλου στην πόλη Τάιζ, νότια της Σαναά, δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν σήμερα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες προσπαθούσαν να διαλύσουν διαδήλωση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές.

Χθες στην ίδια πόλη δύο διαδηλωτές είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι νεκροί από την Κυριακή ανέρχονται συνολικά σε 7.

Άλλοι δύο διαδηλωτές, ένας στη Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη, και ένας στη Ντάμαρ, νότια της Σαναά, σκοτώθηκαν επίσης χθες από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Τουλάχιστον 176 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα τέλη Ιανουαρίου από την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης που ζητεί την αποχώρηση του Σάλεχ, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που έγινε βάσει ιατρικών πηγών και πηγών της ασφάλειας.

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση ζήτησε "από τις χώρες του Κόλπου, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τους φίλου μας στην Ευρώπη και στην Αμερική να επέμβουν για να σταματήσουν οι σφαγές που γίνονται από τις δυνάμεις του Σάλεχ με θύματα ειρηνικούς διαδηλωτές στη Σαναά, την Τάιζ και την Χοντέιντα".