Τις αιτιάσεις περί χρήσης αερίου χλωρίου από τα κυβερνητικά στρατεύματα απέρριψε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ

Σε απόσπασμα συνέντευξης του στην εκπομπή «This Morning» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS και απαντώντας σε ερώτηση εάν ο στρατός χρησιμοποιεί αέριο χλωρίου και βαρέλια με εκρηκτικά, ο Άσαντ απάντησε: 

«Θέλω να απαντήσω πλήρως σε αυτό. Είναι πολύ σημαντικό. Είναι μέρος της κακοήθους προπαγάνδας εναντίον της Συρίας. Κατ’ αρχάς το αέριο χλωρίου δεν είναι στρατιωτικό αέριο. Μπορεί κανείς να το αγοράσει παντού».

Ο Άσαντ δεν διαψεύδει κατηγορηματικά πως δεν χρησιμοποίησε ο στρατός το εν λόγω αέριο, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το χλώριο δεν προορίζεται μόνο για στρατιωτική χρήση.

«Δεν είναι πολύ αποτελεσματικό. Δεν χρησιμοποιείται ως στρατιωτικό αέριο (…) Τα παραδοσιακά όπλα είναι πιο σημαντικά από το αέριο χλωρίου. Και αν ήταν αποτελεσματικό, οι τρομοκράτες θα το είχαν χρησιμοποιήσει σε μεγαλύτερη κλίμακα», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για τις πληροφορίες ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον της πόλης Σάρμιν με αέριο χλωρίου.

Αντίστοιχες καταγγελίες για χρήση αερίου χλωρίου είχαν διατυπωθεί τον Οκτώβριο του 2014 σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους και αφορούσαν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις: Την πολιορκία της πόλης Κομπάνι και στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της επίθεση στην αρχή του Φθινοπώρου. 

Παρότι από τις Διεθνείς Συνθήκες το χλώριο δεν περιλαμβάνεται στα αναγνωρισμένα χημικά όπλα, οι επιπτώσεις σε όποιον έρθει σε επαφή με το αέριο είναι σημαντικές: Αίσθημα ασφυξίας, λιποθυμίες και εγκαύματα είναι μερικά μονάχα από τα συμπτώματα.  

Η κατασκευή βόμβας χλωρίου θεωρείται σχετικά εύκολη καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι δοχεία με το αέριο και ένα εκρηκτικό για να τα απελευθερώσει. Ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν πως πρόκειται για ένα όπλο μη ακριβές. Ειδικά εάν γίνει η απόπειρα να χρησιμοποιηθεί την ώρα που μαίνονται γύρω αδυσώπητες μάχες.