Κατηγορίες σε βάρος δύο Ρώσων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας θα απαγγείλει η Πολωνία, σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον τότε πρόεδρο της χώρας Λεχ Κατσίνσκι.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Ιρένεους Ζέλαγκ της στρατιωτικής εισαγγελίας δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου ότι από την μέχρι στιγμής έρευνα έχει προκύψει πως η κύρια αιτία της συντριβής του αεροσκάφους ήταν η αδυναμία του πληρώματος να αντιμετωπίσει με σωστό τρόπο τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Αλλά όπως είπε ο Ζέλαγκ, οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών εις βάρος δύο ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι καθοδήγησαν το αεροσκάφος στην προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Σμόλενσκ, στη δυτική Ρωσία.

«Οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων δικαιολόγησαν την έκδοση στις 24 Μαρτίου απόφασης για την απαγγελία κατηγοριών...εις βάρος δύο Ρώσων πολιτών, μελών της ομάδας ελέγχου της πτήσης», είπε ο Ζέλαγκ.

Είναι απίθανο, σύμφωνα με το Reuters, να συμφωνήσει η Μόσχα στην έκδοση των δύο αυτών αξιωματούχων στην Πολωνία για να δικαστούν.

Ο Ζέλαγκ δεν κατονόμασε τα πρόσωπα αυτά και αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με το τι κατηγορούνται ότι έκαναν ή δεν έκαναν οι ελεγκτές, το οποίο συνέβαλε στο αεροπορικό δυστύχημα.

Το δυστύχημα είχε σημειωθεί το 2010 και σε αυτό σκοτώθηκε το οκταμελές πλήρωμα και οι 88 επιβάτες, περιλαμβανομένου του Κατσίνσκι αλλά και υψηλόβαθμων Πολωνών αξιωματούχων.

Ο Κατσίνσκι και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι μετέβαιναν στο Κατίν, στη Ρωσία, για να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σοβιετική σφαγή Πολωνών αξιωματικών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.