Δημόσια έκκληση απηύθυναν οι πολωνικές αρχές μέσω μιας μεγάλης ρωσικής εφημερίδας, ζητώντας από τους ρώσους πολίτες να αποκαλύψουν τυχόν πληροφορίες που έχουν για την τύχη τριών στρατιωτικών ηγετών της πολωνικής αντίστασης που συνελήφθησαν το 1945 από τη σταλινική αστυνομία.

Το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας (IPN), το οποίο ερευνά τα ναζιστικά και σταλινικά εγκλήματα, δημοσιοποίησε την έκκλησή του μέσω της Κομσομόλσκαγια Πράβντα, μιας από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Ρωσίας.

«Το πολωνικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης αναζητά οποιονδήποτε θα μπορούσε να παράσχει πληροφορίες για τη φυλάκιση, τις συνθήκες θανάτου και την ταφή των κάτωθι αναφερόμενων», αναφέρεται στη «μικρή αγγελία» που καταλαμβάνει μια ολόκληρη σελίδα και συνοδεύεται από τις φωτογραφίες των τριών Πολωνών αντιστασιακών.

Ο Γιαν-Στανισλάβ Γιανκόφσκι, ο Στανισλάβ Γιασουκίοβιτς και ο Λέοπολντ Οκουλίτσκι ήταν τρία από τα 16 ηγετικά στελέχη του Στρατού της Πατρίδας, του σημαντικότερου αντιστασιακού κινήματος της Πολωνίας κατά τη ναζιστική κατοχή, που συνελήφθησαν το 1945, στο περιθώριο μιας συνάντησης που είχε οργανωθεί στην πολωνική πόλη Προύσκοφ. Προσήχθησαν σε δίκες-παρωδίες και οι περισσότεροι από τους 16 καταδικάστηκαν σε ποινές από 5 μέχρι 10 χρόνια κάθειρξης. Όσοι πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους ενταφιάστηκαν σε κοινούς τάφους κοντά στις φυλακές όπου κρατούνταν.

Η τύχη των τριών παραμένει άγνωστη μέχρι και σήμερα.