Οι ιδιοκτήτες πέντε πετρελαϊκών ομίλων που μίλησαν σήμερα σε Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου "υπερασπίστηκαν τα φορολογικά προνόμιά τους". Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το αμερικανικό έλλειμμα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο τοποθετούνται εναντίον των προνομίων αυτών κι επισημαίνουν τη διαμόρφωση της τιμής της βενζίνης στα πρατήρια.

Η μεγαλύτερη φορολόγηση των πετρελαϊκών ομίλων "μέσα σε μία 10ετία, μπορεί να συγκεντρωθούν δημόσια έσοδα τουλάχιστον 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων", σύμφωνα με στελέχη των Δημοκρατικών.

 Ο Ρεξ Τίλερσον, αφεντικό της Exxon Mobil, σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, σε ένα σημείο της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής των Οικονομικών της Γερουσίας ανέφερε ότι, "οι φορολογικές αλλαγές που σχεδιάζονται. . . δεν έρχονται μόνον ύστερα από κακές συμβουλές και εισάγουν συγχρόνως διακρίσεις, είναι απλά αντιπαραγωγικές". Η καλύτερη λύση, πρόσθεσε, είναι η αύξηση της παραγωγής κι η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων στη βόρεια Αμερική, ειδικά στα χωρικά της ύδατα.

Στην ίδια Επιτροπή σήμερα κατέθεσαν, επίσης, οι επικεφαλής των εταιριών Shell, BP, Conoco Philips και Chevron.

Ο επικεφαλής της Chevron Τζον Ουότσον αρκέστηκε να πει ότι "οι πετρελαϊκοί όμιλοι πληρώνουν δίκαιο μερίδιο όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις".

Ο επικεφαλής της Shell, Μάρβιν Όντουμ, τόνισε ότι "οι πετρελαϊκοί όμιλοι δεν ευθύνονται γιά την υψηλή τιμή της βενζίνης στα πρατήρια. Υφιστάμεθα την υψηλή τιμή, δεν την διαμορφώνουμε".

"Στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης" εστίασε τη δική του παρέμβασή ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαξ Μπόκους. "Καταβάλλετε υψηλούς φόρους, είναι η αλήθεια", είπε στους ιδιοκτήτες των πετρελαϊκών ομίλων. "Όταν, όμως, αυξάνει η διεθνής τιμή (άμεσης παράδοσης) του πετρελαίου, τότε αυξάνουν αμέσως και τα εταιρικά κέρδη σας".

Στα τέλη Απριλίου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε δημόσια από το Κογκρέσο να άρει άμεσα τις κρατικές επιδοτήσεις στους πετρελαϊκούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.