Οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα τη βία του καθεστώτος της Υεμένης από την οποία 19 αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους σε 24 ώρες στη χώρα και ζήτησαν από τις αρχές να αρχίσουν "αμέσως" τη διαδικασία μετάβασης. "Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τα πρόσφατα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν στην Υεμένη. Ενώνουν τη φωνή τους με αυτήν της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας (Κάθριν) Άστον για να καταδικάσουν απερίφραστα αυτές τις ανησυχητικές ενέργειες", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεκαεννέα διαδηλωτές που αντιτίθενται στο καθεστώς του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ σκοτώθηκαν σε 24 ώρες από τις δυνάμεις της τάξης.

"Καλούμε τις δυνάμεις της Υεμένης να δείξουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από την προσφυγή στη βία και να σέβονται το δικαίωμα των πολιτών της Υεμένης στην ελεύθερη και ειρηνική συνάθροιση για να εκφράσουν τις απόψεις τους", προσθέτει ο Τόνερ.

Οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τις προσπάθειες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για να επιτευχθεί μια ευνοϊκή συμφωνία για το λαό της Υεμένης" και "καλούν όλες τις πλευρές να υπογράψουν αυτήν τη συμφωνία άμεσα και να τη θέσουν σε ισχύ προκειμένου να διασφαλιστεί μια ομαλή και ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας", σημειώνει.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου πρότεινε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση στην Υεμένη το οποίο προβλέπει το σχηματισμό από την αντιπολίτευση μιας κυβέρνησης συμφιλίωσης και την παραίτηση ένα μήνα μετά τον σχηματισμό της του προέδρου Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν 33 χρόνια, με αντάλλαγμα την ασυλία του, και στη συνέχεια τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών εντός 60 ημερών.

"Η μετάβαση πρέπει να αρχίσει αμέσως προκειμένου οι προσδοκίες του λαού της Υεμένης για ένα μέλλον με μεγαλύτερη ευημερία και δημοκρατία να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα", κατέληξε.