Το προφίλ του Αντρέας Λιούμπιτζ, του συγκυβερνήτη που φέρεται να έριξε το Airbus της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις, σκιαγραφούν οι αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο συνέβαλε στην αεροπορική τραγωδία που άφησε άναυδη ολόκληρη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, οι διασώστες στον τόπο της συντριβής προσπαθούν να περισυλλέξουν τα πτώματα των άτυχων επιβατών.

Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Focus, ο 28χρονος είχε αγοράσει δύο ολοκαίνουρια αυτοκίνητα μάρκας Audi από έναν έμπορο στο Ντίσελντορφ και μάλιστα, είχε σκοπό να δώσει το ένα από τα δύο στη σύντροφό του.

Το ένα από τα δύο αμάξια παραδόθηκε στον συγκυβερνήτη το περασμένο Σαββατοκύριακο, τρεις μόλις ημέρες πριν από το αεροπορικό δυστύχημα, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν το όχημα αυτό προορίζονταν για την κοπέλα του.

Ωστόσο όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, η κοπέλα του -παρά το δώρο- αποφάσισε να τον χωρίσει. Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με ειδικούς που επικαλούνται τα ίδια δημοσιεύματα, και σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά προβλήματα που φέρεται να αντιμετώπιζε ίσως να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να ρίξει το αεροσκάφος με τους 150 επιβάτες στα βουνά των γαλλικών Άλπεων.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε η γερμανική εισαγγελία, ο Λιούμπιτζ λάμβανε φαρμακευτική αγωγή και παρακολουθούνταν από γιατρό (δεν διευκρινίζεται από τι έπασχε). Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να είχε αποκρύψει την ασθένεια του από τον εργοδότη του καθώς και την αναρρωτική άδεια που είχε λάβει την ημέρα της πτήσης.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα στο σπίτι του όπου εντοπίστηκαν σκισμένα έγγραφα που περιέχουν λεπτομερή στοιχεία. «Το γεγονός είναι ότι έγγραφα ασθενείας τα οποία υποδεικνύουν ότι δεν ήταν ικανός προς εργασία βρέθηκαν σκισμένα, ανάμεσα σε άλλα ευρήματα και τα οποία ήταν πρόσφατα, ακόμη και με ημερομηνία της ημέρας του δυστυχήματος, υποστηρίζουν την εκτίμηση της πρώιμης φάσης της έρευνας ότι ο συγκυβερνήτης έκρυβε την ασθένειά του από τον εργοδότη του, αλλά και από τους συναδέλφους του», αναφέρουν Γερμανοί αξιωματούχοι. Όπως τονίστηκε, τα ευρήματα ενισχύουν τις υποψίες ότι ο συγκυβερνήτης έπασχε από κατάθλιψη.

Η εφημερίδα Bild από την πλευρά της, ανέφερε πως ο Λιούμπιτζ αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Επικαλούμενη πηγές της Lufthansa, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο συγκυβερνήτης πέρασε περιστατικό κατάθλιψης το 2009 και έκτοτε είχε τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Έκτοτε ο νεαρός άνδρας ακολουθούσε «ιδιαίτερη και τακτική ιατρική» θεραπεία, συνεχίζει η εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει πως οι πληροφορίες αυτές διαβιβάσθηκαν στην LBA από τη Lufthansa, θυγατρική της οποίας είναι η Germanwings.

Μακάβρια ευρήματα

Στο μεταξύ, στο σημείο της συντριβής οι διασώστες συνεχίζουν το έργο τους.  Σύμφωνα με την ενημέρωση της γαλλικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 400-600 κομμάτια από τα πτώματα των 150 θυμάτων. 

Το πιο σοκαριστικό είναι ότι κανένα πτώμα δεν έχει βρεθεί ολόκληρο, παρά μόνο ανθρώπινα μέλη, καθώς η σύγκρουση του αεροπλάνου με το βουνό ήταν σφοδρότατη.

Στη συνέχεια, όλα τα μέλη θα μεταφερθούν σε ειδικό μέρος, όπου οι ειδικοί θα κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, προκειμένου να αρχίσει ο προσδιορισμός τους και να αναγνωριστούν τα θύματα.

50.000 ευρώ για κάθε θύμα

Την ίδια ώρα, η γερμανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Germanwings προσφέρει στους οικείους των θυμάτων «έως και 50.000 ευρώ ανά επιβάτη» για την κάλυψη των άμεσων εξόδων τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Αυτή η πρώτη βοήθεια, η οποία είναι ανεξάρτητη από τις αποζημιώσεις που αναμένεται να δοθούν λόγω της ευθύνης της εταιρείας, δεν θα ζητηθεί να επιστραφεί σε καμία περίπτωση, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε πρώτη η βερολινέζικη εφημερίδα Tagesspiegel.

Σύμφωνα με τον Χόλγκερ Χοπερντίτσελ, έναν δικηγόρο ειδικευμένο στις αεροπορικές μεταφορές τον οποίο επικαλέστηκε η εφημερίδα, η Lufthansa, η μητρική εταιρεία, ενδέχεται να καταβάλει αρκετές δεκάδες ως αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανά θύμα ως αποζημίωση, όταν οι οικείοι των επιβατών διεκδικήσουν αποζημιώσεις.